Разследване: Язовир „Василева кория“ край Момина църква източен криминално


Разследване: Язовир „Василева кория“ край Момина църква източен криминално
15 Август 2017, Вторник


Скандалната акция край странджанското село е самоцелна. За нея не са уведомени нито Басейнова дирекция, нито пък дирекцията „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях”

Автор: Севдалина Пенева

Източването на язовир „Василева кория“ край странджанското село Момина църква било свързано с предписание от Басейнова дирекция и глоба за 10 000 лева, наложена на община Средец за този язовир, трябвало да му бъдат сменени тръбите. Така се опитаха да обяснят скандала източници, близки до местната власт. 

Затова изпразването на „Василева кория“ било свързано с ремонт, за който обаче никой в селото, включително и кметският наместник Огнян Огнянов не знае:

Странджанско село остана без вода, неизвестни са източили язовир "Василева кория"

Каква е истината и кой пуска лъжите за язовира?



Има и друга версия, свързана с кмета на съседното село Факия Ангел Ташев, каза за Десант общинският съветник от Бургас и лидер на Средна европейска класа Георги Манев. Негови съпартийци от района били забелязали Ташев отпреди 15-тина дни да се върти около водоема.

Странния интерес на Ташев към „Василева кория“ местните хора в двете села обясняват, че е възможно той да е действителният арендатор, а договорът проформа да е сключен с бизнесмен от Несебър, който освен с хотелиерство се занимавал и със селскостопанска дейност.

Възможно е двамата да са се скарали и кметът на Факия да е врътнал крановете, но това никой не може нито да го докаже, нито да го потвърди, каза още Георги Манев. Той не изключва и версията новият арендатор сам да е наредил изпразването на язовира, заради глобата на Басейнова дирекция от 10 000 лева за неизправни кранове.

Предполага се, че язовирът ще бъде почистен и зарибен през 2018 г.



Дали това е така, обаче.

Единственият, който може да хвърли светлина по случая е кметът на Средец Иван Жабов. В края на миналата година лично той е внесъл в Общински съвет – Средец докладна записка, с която предлага концесионният договор с тогавашния стопанин „АКВА 2015“ ЕООД, гр. Троян, да бъде разтрогнат.

Причините - „концедентът е изпаднал в невъзможност да стопанисва отдаденият на концесия язовир“.

Кметът на Момина църква Огнян Огнянов знае, че отскоро за стопанисването на „Василева кория“ има подписан нов договор, но кой е настоящият арендатор, той нямал представа.

Такава информация не получихме и от Община Средец, въпреки многократните опити да се свържем по телефона с кмета Жабов.

Затова пък проведохме серия от разговори с Басейнова дирекция и с дирекцията „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях” към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които следят за законността, стопанисването и техническите параметри на язовирите в България.

Първо, ние не извършваме проверки, нито налагаме санкции, свързани с техническата поддържа на язовирите, отговориха от Басейнова дирекция. Като ни увериха, че независимо от това, всеки собственик е длъжен да подаде сигнал или уведомление до тях при източване на язовирите, независимо по какви причини се прави. А такъв сигнал за „Василева кория“ изобщо не е постъпил.

От Надзора на язовирните стени и съоръженията към тях също се изненадаха, че язовирът до Момина църква е източен, тъй като оттам също не са давали предписания за подобно нещо. Но за да са на сто процента сигурни, от агенцията обещаха на направят стриктна проверки и да ни уведомят за резултата й допълнително.

Докато Десант се опитваше да стигне до истината за язовира и кой е допуснал шокиращото му източване насред лято, както и чия е отговорността за унищожената флора и фауна там, в редакцията ни започната буквално да валят сигнали.

Случката с „Василева кория“ и големите лъжи около язовира се оказаха само върхът на айсберга. В Момина църква напрежението е напът да ескалира заради постоянните проблеми с водата.

Първоначално хората, които ни изпратиха потресаващите снимки, решили, че източването на язовира има нещо общо с постоянния недоимък на живителната течност.



Оказа се, че водата от водоема се ползва само за поливане.

Докато за спирането на питейната вода вина имал и самият кмет Огнян Огнянов, който си позволявал да пипа водопроводния кран на ВиК, за да „регулира справедливо“ коя махала да има вода и коя – не.
Постоянно ощетени от това били собствениците на къщите, които се намират в най-високата част на странджанското село.

„Има два каптажа на селото има и водопровод, който е на ВиК. Кметът обаче си позволява да прави режим на водата в селото, по какви причини, не знаем. Едното от обясненията му е, че само така оставала вода за някакви комбайнери. Навремето един водопровод, без каптажите, е захранвал цялото село. В момента, след ремонт на ВиК, кметът прави режим на водата“, възмущават се хората в селото.

Разбира се, Огнян Огнянов отрече пред Десант, че е пипал крана на ВиК, както и, че е въвеждал „справедливо разпределение“ на водата. Дали той казва истината или не, ще установят отговорните институции, до които сме изпратили няколко сигнала за безобразията, които се извършват в селото.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки