Падащи звезди ще озарят небето тази нощ


Падащи звезди ще озарят небето тази нощ
13 Август 2017, Неделя


Възможно е заоблачаването да попречи на наблюденията на Персеидите

Автор: Десант

През тази и утрешната нощ ще е максимумът на метеорния поток Персеиди. При ясно време ще могат да се наблюдавамежду 70 и 100 метеора на час, заяви пред БТА Кирил Панов, директор на Института по астрономия при БАН.

Синоптиците обаче предричат от тази нощ да започне заоблачаване, което може да попречи да видим това зрелищно небесно шоу.

Астрономите препоръчват метеорният поток да се наблюдава извън населените места или високо в планината, където светлините от града и уличното осветление не пречат на гледката.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от частиците не са по-големи от песъчинки. В зависимост от химичния си състав метеорните частици изгарят в атмосферата с различен цвят. Средно всички метеорни частици изгарят на 100 километра над земната повърхност. Персеидите са бързи - те се движат се с около 60 километра в секунда.

Звездният дъжд е наречен така, тъй като при наблюдение мислените продължения на следите от падащите звезди се пресичат в една точка и като че ли излизат от тази точка, в която се намира съзвездието Персей.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки