Ново двайсет: Ще се стигне ли до повторно саниране заради използвани опасни материали?


Ново двайсет: Ще се стигне ли до повторно саниране заради използвани опасни материали?
Снимка: бТВ
12 Август 2017, Събота


След разследване на bTV регионалното министерство установи блок в Бургас, саниран по програмата за енергийна ефективност, който не отговаря на пожаробезопасните изисквания

Автор: Янко Георгиев

Възможно е да се стигне до повторно саниране на сгради, след като Министерството на регионалното строителство и благоустройството (МРРБ) установи, че блок в Бургас, саниран по програмата за енергийна ефективност, не отговаря на пожаробезопасните изисквания.

Той е изолиран с материали на румънска фирма с най-ниски противопожарни изисквания, които не покриват законовите норми.

Проверките започнаха след разследване на bTV за материалите, използвани в топлоизолацията на високите сгради у нас по програмата за саниране. То показа, че в 2/3 от случаите е използван ипиес (EPS), или стиропор на две румънски фирми, който са декларирали сертификати на материалите си с по-високи противопожарни качества от реалните, а единият материал дори не покрива законовите изисквания.

И двете фирми не признават критичния анализ на независимата италианска лаборатория, доказал нарушението им.

Община Бургас отказа коментар за опасния блок с мотив, че не знае кой е той. Министерството също отказа да каже за коя сграда точно става въпрос.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в случая става въпрос за измама. По думите му е вероятно фирмите да са подвели общинските власти и съответно – строителите.

Ако се стигне до преопаковане, първи ще е блокът с проблемната изолация в Бургас. Освен смяна на изолациите, се обмисля и допълнителна мазилка. Ремонтът ще за сметка на изпълнителя.

Регионалното министерство може да поиска преопаковане и на други санирани високи сгради, след като изследва всички партиди от изолационните материали на румънските производители. Това се прави в лаборатория в Стара Загора.

В момента са санирани над 580 сгради, а има осигурен ресурс за над 2000, сочат данните на регионалното министерство.

40 от обновените блокове са високи и това е струвало на данъкоплатците 50 милиона лева.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки