Какво се споразумяха собствениците на земя в района на Калиакра и правителството


Какво се споразумяха собствениците на земя в района на Калиакра и правителството
08 Август 2017, Вторник


Планът за управление на защитената зона „Калиакра“ трябва да започне да се разглежда още от този петък, заяви след срещата Бойко Борисов. Заповедта на Нено Димов ще продължава да действа до прецизирането на нова

Автор: Силвия Горанова

Планът за управление на защитената зона „Калиакра“ трябва да започне да се разглежда още от този петък, заяви министър-председателят Бойко Борисов след днешната среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.

Той възложи на министъра на околната среда Нено Димов и работните групи бързо за изпълнят текстовете на законите и това, което са взели като решение. 

Отивате в Несебър, Бургас, Созопол или там, където са тези зони - една по една, събирате хората, обсъждате... Разчитам на кметовете, че повече такива неща няма да има. Идват, говорят, приказвате си, спорите си, ходите на нивата, виждате я, връщате се, нанасяте я. Да, тежък процес е, но другият е неприемлив, защото той е силов и не носи никакъв резултат“, каза още Бойко Борисов.

Споразумяхме се ощетените собственици на имоти да бъдат компенсирани. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов след срещата в МС.

„Радвам се, че по този начин се подхожда мащабно към решаването на този въпрос. Това е нов модел за решаване на въпросите, защото досега нямаше такива срещи с такъв мащаб. Това, за което се споразумяхме, беше че ощетените собственици ще бъдат компенсирани. Възложено е на МРРБ в спешен порядък да подготви следващите кризисни райони и общини, а не да се получава така прибързано и с невярна информация и реакция от слухове, подчерта той.

Иначе заповедта за защитената зона „Комплекс Калиакра“ ще продължава да действа до прецизирането на нова. Това потвърди на пресконференция след срещата министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Балансът трябва да бъде между интересите на околната среда, местното развитие, собствениците на земи. Този баланс не се намира лесно. Дълбоко убедени сме, че трябва да го намерим. Гарантираме, че българският данъкоплатец няма да бъде натоварен със стоици милиони за дейности, които не са навременни, но за които сме осъдени.

Основният проблем е Планът за управление на защитената зона „Калиакра“, в който се сблъскват редица интереси. Ще бъдат направени към междуведомствената работни груби няколко подкрепи, които да се занимаят с казусите. Ще има представители на всички заинтересовани. Когато имаме единно решение, ще отида и ще го защитя в Брюксел. Този план не може да дебалансира в каквато и да е посока“,
каза Нено Димов. 

По думите му в момента няма процедура, по която да работят по намаляване или увеличаване на зоната Натура.

Натура 2000 е процес, който се е финализиран преди 10 години. Две години и половина до момента се работи този план, а не оттук нататък. Разумно дълго в никакъв случай не означава този период. Когато говорите за кадастъра, вчера изпратихме информация за имотите. Една от договорките с ЕК е, че ще трябва да бъде направен преглед в този район и да се види дали ще има допуснати грешки“, допълни той.

„Тази седмица ще бъда в Каварна, за да говорим отново на тази тема. Основният проблем е Планът за управление, който трябва да бъде изработен с местните граждани, браншовите организации и респективно да бъде защитен и законът“, подчерта Димов.

Той добави, че в рамките на тази седмица ще бъдат определени 4 работни групи, занимаващи се със земеделие, строителство, енергетика и акватория.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки