В Бургас полетя най-голямата пеперуда в света


В Бургас полетя най-голямата пеперуда в света
Снимка: Община Бургас
27 Юли 2017, Четвъртък


Вижте къде се случи това чудо

Автор: Десант

Екземпляр от най-едрия вид пеперуда в света Attacus Atlas, наричана за по-кратко Атлас се излюпи в Бургас. Още четири какавиди от пеперудения гигант може да се отворят всеки момент, похвалиха се от морската община-

Бургазлии и гостите на града имат само няколко дни да ги видят в една от залите на Експозиционен център "Флора" в Приморския парк.

След като се излюпят, Атласите не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, докато им стигнат резервите, натрупани в гъсеничния период. Затова животът им продължава едва 2-3 дни.

Пеперудата е истински гигант. Размахът на крилете й достига до 30 см., като женските екземпляри са по-едри от мъжките. В тъмнината тази пеперуда често е бъркана с птица заради големия си размер.

Тя е с уникални умения за защита - горната част на крилете й прилича на глава на кобра. За да е още по-голяма приликата с влечугото, когато се чувства несигурна, пада на земята, за да заприлича още повече на опасна змия. Това отблъсква враговете й.

Естественият й хабитат е остров Борнео, Южен Китай и югоизточната част на Азия. Но ето че сега тя пърха с криле и в Бургас, благодарение на станалата традиционна вече изложба „Живи пеперуди", организирана от регионалния исторически музей в града, съвместно с Община Бургас.

Екзотичните пеперуди, с които посетителите масово си правят селфита, докато насекомите приятелски кацат на ръцете им, ще пърхат в атрактивната експозиция до края на август.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки