Над 13 хиляди деца в 40 държави от новата учебна година ще учат български език


Над 13 хиляди деца в 40 държави от новата учебна година ще учат български език
26 Юли 2017, Сряда


Родната реч ще може да бъде изучавана и дистанционно

Автор: Десант

Министерството на образованието и науката ще въведе дистанционно обучение по български език и литература, за да може повече деца от различни краища на света да научат родната реч. Добрата новина съобщи просветният министър Красимир Вълчев в поздравлението си към Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) по повод 10-годишния юбилей на организацята.

„Днес имаме над 300 училища по света, в които на 3 март, 24 май и 15 септември се чува българският химн“, изтъкна министърът пред представителите на училищата. Дистанционното обучение ще е възможност за онези деца и ученици, където няма голяма българска общност и училище, също да усвоят езика.

„Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Най-малкото няма да намалява склонността към пътуване. Все повече хора ще искат да се върнат обратно в България и да знаят български език“, посочи още Красимир Вълчев.

За неделните училища вече има адаптирани учебни програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ „Св. Климент Охридски“. Те са в съответствие с държавните образователни стандарти и синхронизирани с общата европейска езикова рамка.

Просветният министър съобщи също, че предстои утвърждаване и на нови програми по история и география на България за училищата в чужбина.

Той изрази подкрепа за усилията за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори. 

Благодарение на учителите в българските училища зад граница 24 часа в денонощието на всички континенти в 40 държави от новата учебна година 13 334 деца ще учат български език, посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя отличи с грамоти на МОН „Неофит Рилски“ учители от образователните институции в чужбина. МОН даде и на всяко училище специални плакати с всички български гербове и химни.

Специален плакет за Асоциацията получи от министъра на образованието Ирина Владикова, директор на българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки