Варненски бракониери трупат пачки от улов на бяла мида


Варненски бракониери трупат пачки от улов на бяла мида
25 Юли 2017, Вторник


Вижте колко може да се изкара от улова на ценния деликатес

Автор: Десант

Варненски рибари масово зарязват риболова или ваденето на черна мида и се насочват към добива на много по-скъпата и ценена по Средиземноморието бяла мида. Гърци и италианци изкупуват количества директно от морската ни столица, научи "Десант".

По неофициална информация цената от морския деликатес може да надхвърли 70 лева за килограм, като на ден човек може да си докара до над 1500 лева от този бизнес.

Въпреки забраната и опитите пазарът да бъде регулиран, рибари продължават да тралят морското дъно в опит да намерят повече количества от скъпата стока.

Бяла мида може да бъде открита край Варна в участъците на север от „Златни пясъци" и на юг от Паша дере. Бракониери буквално изорават дъното, нанасяйки непоправими вреди на екосистемите.

Доскоро непопулярен у нас, уловът на бяла мида е на път да се превърне в „златна рибка" за все повече кандидати за бързи печалби.

На 26 юни беше публикувана заповед на земеделския министър за забрана за улов на бяла мида. Тя се отнася за видовете Donax trunculus и Chamelea gallina в българската акватория на Черно море и е с валидност от 60 календарни дни, което означава, че тя ще е валидна още един месец.

Забраната за извършване на риболов на бели пясъчни миди е свързана с необходимостта от опазване на популациите им. Размножителният период на двата вида у нас започва през пролетта и завършва в края на летния сезон.

Припомняме, че в началото на юни при проверка с патрулен катер ИАРА 22, в близост до местността Кабакум, инспектори от Варна задържаха лице, извършващо стопански риболов на бяла пясъчна мида с дънно драгиращо средство, без разрешително за стопански риболов. На нарушителя бе съставен акт и бяха иззети 10 килограма бяла пясъчна мида, лодка с извънбордов двигател и 1 брой дънно драгиращо средство.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки