Няма бацили във водата на Девненските извори


Няма бацили във водата на Девненските извори
Снимка: Би Ти Ви
25 Юли 2017, Вторник


От варненското ВиК отрекоха слуховете за микробиологично замърсяване, но пък в някои села общата алфа активност е завишена

Автор: Десант

Няма микробиологично замърсяване в Девненските извори, от които Варна се снабдява с питейна вода. Това заяви ръководителят на лабораторията на варненското ВиК дружество инж. Дора Славчева, цитирана от БНТ. Коментарът й е по повод изявление в медийна публикация, в която се твърди, че изворите са замърсени.

"Не може вода, която е с над 0,5 милиграма на литър в точка, първа точка след помпените станции, да бъде с някоя микробиологична нестандартност. Вероятно се касае за някоя вътрешносградна или някаква чешма, която е в такава точка след отклонение" - категорична е тя.

Тази сутрин варненски медии съобщиха още, че в питейната вода на три варненски села - Здравец, Звездица и Засмяно, са констатирани завишени нива по показателя "обща алфа активност".

Уточнено бе, че отклоненията от нормата не са много големи и не може да се направи категоричен извод за въздействието за здравето на населението. За целта от Регионалната здравна инспекция в морската столица (РЗИ) ще направят допълнителни проучвания на специфични радоинуклиди в питейната вода от водоизточниците.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки