Курсове за павьори могат да помогнат за справяне с ромската безработица


Курсове за павьори могат да помогнат за справяне с ромската безработица
24 Юли 2017, Понеделник


В писмо до вицепремиера Валери Симеонов граждански организации изтъкват, че български майстори полагат паважните настилки в чешката столица Прага, а в същото време в София паветата се премахват 

Автор: Десант

Десетина граждански сдружения се обърнаха официално към вицепремиера Валери Симеонов и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с предложения за създаване на програми за обучение на павьори. Предложението е свързано с разпространяваните в публичното пространство твърдения, че „нямало кой да реди паваж” и затова павираните улици в София трябвало да бъдат асфалтирани.

„Концепцията, която предлагаме, се състои в организиране на курсове/създаване на школа към бюрата по труда за обучение по полагане на каменни улични настилки и елементи в публичната градска среда – паваж, бордюри, плочи и др. Възможност за преминалите през обучението e да придобият квалификация – „павьор” – изключително необходима, традиционна, но позабравена и недооценена у нас професия.” - се казва в документа.

От инициативната група, създала петицията за запазване на гранитните павета в София посочват, че главната причина да се обърнат към вицепремиера и министъра на труда са, че досега Столична община не е реагирала на техните предложения. Същевременно, съгласно заповедта на министър Вежди Рашидов от декември 2016 г. за обявяване на павираните настилки в София за културна ценност, Столична община следва да осигури „консервация и реставрация на оригиналните площади и бордюри на улиците и площадите”, но отделя средства единствено за „транспортната проходимост, текущ ремонт и поддръжка на паважните настилки на територията на столицата”.

Това става ясно от отговор по ЗДОИ от бившия зам.-кмет по транспорта на Столична община Любомир Христов. От текста става известно и че не се предвижда основен ремонт. „За нас е очевидно, че реставрацията и консервацията на обекти на културното наследство освен текущата им поддръжка, включват и извършването на основни ремонти. Реализирането на тези основни ремонти обуславя необходимостта от обучени и квалифицирани кадри.” – завършват гражданите.

Техните проучвания са ги срещнали с все още живи и действащи павьори, които с удоволствие биха обучавали желаещи да работят тази ценна професия. Някои от тях са обучавали гръцки майстори във времената преди 1989 г. Сега те работят в частни обекти в чужбина и на територията на страната ни, но неизвестно защо не ги търсят от фирмите, спечелили обществени поръчки за реконструкция на павирани улици.

От изказване на арх. Валентина Василева, член на специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности на срещата, проведена на 31 май 2017 г. в Министерството на културата стана ясно, че български майстори полагат паважните настилки в чешката столица Прага, а в същото време в София общината иска да премахне паважа от едноименния булевард.

Според гражданските организации, предлаганите от тях курсове ще спомогнат за интеграцията и квалификацията на граждани от малцинствени и уязвими групи в София, което може да реши в известна степен проблемите с ромската безработица.

Гражданите очакват и позициите на прокуратурата, ДНСК и Министерство на културата по техния сигнал отпреди 3 седмици, тъй като ремонтът тече и към момента и според разчетите на Столична община трябва да приключи до средата на август.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
24.07.2017 12:11:01
0
0
Относно продаването на българска земя на чужденци: не само Турция а и Румъния вероятно ще е интересувана. Румънците са близо 3 пъти по-многобройни от българите а и не са чак толкова бедни: значи имат достатъчни парични средства за масово купуване земеделски земи в Южна Добруджа. В Седмиградско/Трансилвания унгарците от доста години вече купуват румънски земи (даже има официална стратегия за това), вижте и прочетете (с Гугъл Транслейт) някои от онлайн-статиите по тази тема:

http://adevarul.ro/news/eveniment/ungurii-vor-ia-ardealul-banii-jos-1_52cd9335c7b855ff565023c1/index.html

http://www.graiulsalajului.ro/ungurii-sunt-ajutati-sa-cumpere-pamant-in-ardeal-a-38339
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки