Преди 30 години от Варна е пуснат първият имейл в България


Преди 30 години от Варна е пуснат първият имейл в България
20 Юли 2017, Четвъртък


Човекът, който осъществява това - инж. Драгомир Славов, основава по-късно фирма, която пък става първият интернет провайдер у нас

Автор: Десант

Първите връзки на България с интернет са осъществени през далечната 1987 г. Така тази година можем да отчетем, че се навършват 30 години от първото включване на страната ни към глобалната мрежа. И точката, където се реализира това е Варна, съобщава статия, публикувана във варненския сайт Moreto.net.

Хората, които осъществяват първите връзки със световното интернет пространство, са инж. Драгомир Славов и неговият студент дипломант Даниел Калчев. Между 1985 и 1989 г. преподавателят във варненския Технически университет се явява основен изпълнител по научноизследователска тема на Министерството на транспорта за разработване и внедряване на система за контрол и диагностика на телефонната мрежа.

В хода на работата по тази тема за пръв път започва предлагането на услугите „електронна поща" и „мрежови новини". След като натрупва богат опит, през 1989 г. инж. Славов заедно с четирима свои студенти от Техническия университет във Варна основава фирма за научни разработки в областта на компютърните технологии и интернет комуникациите. Покрай това, компанията предлага на клиентите си и интернет услуги и на практика става първият интернет провайдер у нас.

През 1991 г. пък получава правото да регистрира имена в първичния домейн „bg", явяващ се защитена българска интернет територия.

Под ръководството на инж. Славов през 1993 г. фирмата пуска първия в страната уеб сървър и първа в света предлага технология за автоматизирано управление и конфигуриране на DNSSEC в интернет чрез използване на сертификати за електронен подпис.

Като изключителен успех и заслуга на инж. Славов може да се посочи създаването на организацията и стартирането на регистрацията на вторични домейни на кирилица в областта „.бг".

Всички тези негови приноси сега се припомнят от инициативен комитет, сформиран от преподаватели в четири варненски университета, членове на Съюза на учените, във връзка с номинацията на инж. Славов за удостояването му със звание „Почетен гражданин на Варна". Кандидатурата му ще бъде представена утре, 21 юли, на обществено обсъждане в сградата морската общинска администрация.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки