Папагалите, с които туристите се снимат край морето, се оказаха напълно законни


Папагалите, с които туристите се снимат край морето, се оказаха напълно законни
20 Юли 2017, Четвъртък


Екоинспектори проверяват плажовете край Варна и Бургас за нарушения с екзотични и защитени животни

Автор: Десант

На пешеходната алея в централната част на курорта „Златни пясъци“ екоинспектори от Варна засекли атракцион на екзотични видове папагали, с които туристите си правят снимки. При извършената проверка на документите се оказало, че птиците имат законен произход – собствениците са представили задължителните регистрационни карти за притежание на такъв вид, издадени по реда на Закона за биологичното разнообразие.

В атракциона присъствали червена ара, военна ара, зеленокрила ара, синьожълта ара, жълтокачулато какаду и еклектус. Всички шест екземпляри били трайно маркирани чрез затворени пръстени.

От екологичното министерство вчера оповестиха, че експерти от Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна и Бургас са обикаляли вчера морските курорти за нарушения с екзотични и защитени животни. Проверките са били разпоредени от министъра на околната среда и водите Нено Димов във връзка със зачестили сигнали за използване на такива видове като атракция по Черноморието.

Служители на РИОСВ-Бургас са инспектирали плажовете в Черноморец, където също имало подаден сигнал за използване на папагал за снимки, към който била проявявана жестокост. Макар че обиколили и двата плажа в курортния град, екоинспекторите така и не успели да установят лицето, срещу което е бил подаден сигналът. 

Предстои проверките да продължат по всички комплекси и курортни селища, а резултатите ще бъдат публично оповестени, информират от МОСВ и поясняват, че хуманното отношение при отглеждането на животни се регламентира в Закона за защита на животните, затова въпросните проверки се извършват съвместно с дирекциите по безопасност на храните в областните градове.

От екоминистерството уточняват, че през последните години не са констатирани случаи на атракции със защитени видове животни по чл. 37 от Закона за биологичното разнообразие, които са включени в Приложение №3 на същия закон. Установени са видове, включени в приложенията на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES) – змии, папагали, игуани и др. Според закона за биологичното разнообразие те подлежат на регистрация и собствениците на тези животни трябва да имат регистрационни карти, издадени от директора на съответната РИОСВ за законно притежаване на такива екземпляри.

При проверките са били санкционирани граждани, които нямат регистрационни карти. Дивите животни, които не попадат в Приложенията на CITES, подлежат на регистрация по Закона за защита на животните. Техните собственици също се проверяват за притежаване на регистрационни карти.

Многобройни са случаите през годините на нерегламентирано притежаване на животни от разред Примати и по-точно маймуни от вида Зелена морска котка. По чл. 21 от Закона за защита на животните не се допускат внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на маймуни от разред Примати и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове.

При проверките през предходните години РИОСВ-Бургас е конфискувала в полза на държавата над десет екземпляра от горепосочения вид, които са настанени за отглеждане при подходящи условия в различни зоопаркове в страната. На нарушителите са съставени Актове за установените административни нарушения.

От МОСВ се похвалиха, че в резултат на засилените проверки от екоинспекцията случаите на нерегламентирано притежаване на екземпляри от разред Примати драстично са намалели, като през този сезон, както и през 2016 г., няма такива регистриран нито един.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки