ДПС отново насажда етническо разделение и омраза


ДПС отново насажда етническо разделение и омраза
Снимка: Клуб Z
12 Юли 2017, Сряда


Депутатите от противоконституционна формация внесоха законопроекти, с които търсят реванш за т.нар. „възродителен процес"

Автор: Яна Славянска

За човек се съди не по думите, а по делата му. Същото се отнася и за политическите организации. В този смисъл от ДПС може до безкрайност да си повтарят мантрата, че не били етническа партия, а на всички българи, но това, което вършат, безпардонно сочи друго.

Депутатите на противоконституционната формация отново извадиха от ръкава картата с т.нар. „възродителен процес“ и пак поставят на дневен ред реваншистки искания, вадейки от гардероба призраците от тези отминали събития. С което подклаждат тлеещите въглени на етническото разделение и омраиза.

Преди броени дни, на 7 юли, от ДПС внесоха в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, който предвижда „ранените с огнестрелно оръжие по време на митинги или групови протести от органите на МВР“ да получават в допълнение по още 5 на сто от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст.  При това не само правоимащите, но и техните наследници. И то, считано от 1 април 2015 г.

В мотивите си вносителите изрично дават пример с разпръскване на протестиращи срещу смяната на имената в смолянското село Барутин на 13 март 1972 г., когато „полицаи използват оръжие и раняват хора“.

За да хвърлят малко песъчинки в очите, че предложението им касае по-широк кръг от българите, свенливо са вметнали, че от допълнителната пенсия ще могат да се облажат и протестиралите против колективизацията на селското стопанство през 1947 г. Всъщност, по-скоро техните наследници, щото тези, които в онези години са били да речем 30-годишни, днес трябва да са столетници.

С т.нар. „възродителен процес“ е свързан и една друга законодателна инициатива на депесарските народни избранници. Ден по-рано, на 6 юли, е внесен от тях и  Законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация (ЗГР), който в прав текст предлага „дефинитивен механизъм, който веднъж завинаги ще реши проблема с възстановяването на имената на починалите български граждани, които са станали жертва на насилственото преименуване по време на т.нар. „възродителен процес“.

Техният законопроект щял да гарантира, че ако някой административен  служител си позволи да попита някой с турско-арабско име какво е било старото му „насилствено наложено“ българско име, то той ще бъде санкциониран по силата на чл. 116,у ал. 1  от ЗГР.

Както се казва, „Без думи“! Делата на ДПС, както виждат вече и слепите, са достатъчно красноречиви!


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки