За хляба във Велико Търново и една престъпна приватизационна сделка


За хляба във Велико Търново и една престъпна приватизационна сделка
12 Юли 2017, Сряда


Как терени в старопрестолния град, превърнати в жилищни комплекси, станаха притежание на... частен хлебозавод

Автор: Дина Харизанова

От днес петиция, качена в интернет, събира подписи с настояване да бъде направено пълно разследване на приватизационна сделка с общинската някога фирма „Хлебопроизводство и сладкарство“ във Велико Търново и да бъдат подведени под отговорност замесените в нея лица.

В подписката се посочва, че през последната година в публичното пространство са извадени наяве редица злоупотреби в компанията – нечовешки условия на труд; работници без трудови договори; работници, осигурени на минимална работна заплата, които са получават реално двойно и тройно по-високо възнаграждение; неизплатени заплати; хляб, който се хвърля на земята и после се изпраща по магазините

През 2001 г. Община Велико Търново сключва приватизационна сделка за общинската тогава фирма „Хлебопроизводство и сладкарство“, като малко над 500 хиляди долара са платени за 56 на сто от хлебозавода, а останалите 430 хиляди са договорени разсрочено. Новият съсобственик е габровската фирма „Атил комерс“.

Без съгласието на общината следва апортиране на всички активи на фирмата, включително и терени в старопрестолния град, които са превърнати в жилищни комплекси. Така „Хлебопроизводство и сладкарство“, което е с общински миноритален дял, се прелива в изцяло частната „Хлебозавод Велико Търново“.

За да се заметат следите, новата изцяло частна фирма пък е прехвърлена на офшорката „Милгет инвестмънтс“. Проверка на в. „Борба“ показва, че по последна информация нейни съсобственици са габровската „Холидей фан“ и ЕТ „Джордан Йордан Иванов“.

Според Търговския регистър Община Велико Търново все още притежава 44 на сто от „Хлебопроизводство и сладкарство”, а останалото е собственост на „Атил комерс”. Практически обаче дружеството с общинско участие няма активи, а вместо него оперира трета фирма – „Хлебозавод Велико Търново”. На нея се фактурират продажбите, а в общото дружество с общината не постъпва нищо.

Приватизираният през 2001 г. великотърновски хлебозавод е спрял работа, а всички работници са освободени, като част от тях имат да получават крупни суми неизплатени заплати.

„Случилото се с хлебозавода във Велико Търново е пореден пример за порочна приватизационна сделка, довела до фалит на предприятието. След като е източено каквото може, пазарите са умишлено изгубени, а работниците са оставени на улицата с хиляди левове неизплатени заплати" - изтъкват авторите на петицията.


В категории: Новини , Общини , Разследвания , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Стефан Стоянов
15.07.2017 06:24:54
0
0
Част от далаверите на кмета Румен Рашев...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки