Арменски филм ще доказва, че кирилицата тръгва от Плиска


Арменски филм ще доказва, че кирилицата тръгва от Плиска
Снимка: Двор на кирилицата
11 Юли 2017, Вторник


Документалната кинолента ще бъде излъчен на руски, английски, арменски, румънски, сръбски, украински, български и други езици

Автор: Десант

Дворът на Кирилицата финансира заснемането от арменски екип на документален филм за огромната роля на първопрестолна Плиска и Велики Преслав за създаването, разпространяването и налагането на кирилицата.

Режисьор на кинолентата е Татевик Шагонян, която е главен редактор в информационната агенция „Армен инфо“. Продуцент на филма е журналистката Сюзанна Бадуян.

Пред Агенция „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов, водещ на предаването на телевизия СКАТ „Час по България", коментира, че идеята е да се покаже откъде тръгва кирилицата, а именно от България и от старата столица Плиска.

„Екипът беше и във Велико Търново. По този начин беше хвърлен мост към т.нар. второ южнославянско влияние, което идва от Велико Търново“, пояснява той и допълва, че документалистите от Армения разгледали с голям интерес Плисковските елементи, които Цар Иван Асен Втори донася, когато строи църквата „Св. Седмочисленици“ в старопрестолния град и оставали очаровани от колоните на кан Крум и на Омуртаг, както и кирилските надписи и прекрасните стенописи в храма „Св. Петър и Павел“.

Арменският екип снима основно в Плиска, но прави снимки и във Велики Преслав. 

Филмът ще бъде излъчен в няколко държави и ще бъде дублиран на руски, английски, арменски, румънски, сръбски, украински, български и други езици, съобщават от Двора на кирилицата.

Припомняме, че комплексът е създаден от Карен Алексанян и в него има импровизиран музей, галерия с исторически картини и голяма композиция на скулптури на кирилски букви, изваяни от арменския скулптор от много интересен камък, донесен от Армения.


В категории: Новини , Духовни средища , Старите столици

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки