Военни сочат кмета на Поморие за пречка санаториумът им да бъде отворен


Военни сочат кмета на Поморие за пречка санаториумът им да бъде отворен
Снимка: Wikimapia
10 Юли 2017, Понеделник


Казусът с военния санаториум в Поморие  е от няколко години. С решението му се захвана новият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той също е на мнение, че претенциите на Община Поморие към Военния санаториум са неоснователни

Автор: Силвия Горанова

Битката за материалната база и земята на Военния санаториум в Поморие влезе в нова фаза. С официално изпратена декларация, бивши и настоящи военнослужещи потвърдиха подкрепата си за осъщественото вече преминаване на здравното заведение към търговско дружество „Вита“ – Велинград.

Те „със задоволство приемат направеното до този момент” и считат, че „държавните институции трябва да направят необходимото в най-кратки срокове клонът в Поморие да получи необходимите документи, за да заработи като пълноценно лечебно заведение.”

В същата декларация, адресирана до държавните институции се съобщава, че повод за изпращането й е „поредният опит на кмета на Община Поморие да спре развитието на „МБПЛР-ВИТА” ЕООД Велинград – клон Поморие.”

От действията на кмета зависили здравното осигуряване на действащите военнослужещи, на гражданските лица, на запасните и резервистите, на военноинвалидите, на военнопострадалите, на ветераните от войните и на всички, които имат възможността да ползват болницата.

„Смятаме, че това ще бъде исторически несправедливо, некоректно, още повече, че тази болница е част от системата за национална сигурност у нас”, пишат военните.

“Това, което твърдите в декларацията си, е несериозно.  За проблемите, които виждате днес, Ви сигнализирах още преди шест месеца. Че „болницата” ще преустанови лечебната си дейност, стана ясно още с масовото уволнение на всички служители, специалисти и рехабилитатори”, отговаря на военните кметът на Поморие Иван Алексиев в писмо, което днес бе разпространено до медиите.

Казусът с военния санаториум в Поморие  е от няколко години. С решението му се захвана новият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той също е на мнение, че претенциите на Община Поморие към Военния санаториум са неоснователни.

За имота в Поморие не са налице отчуждителни преписки, тъй като терен с площ от 7 470 кв. м, е предоставен безвъзмездно от общината на Министерството на войната за „…постройка Дом за почивна станция на инвалидите…” с Решения на Градски общински съвет на гр. Анхиало от 1931 г. и 1932 г.  (…) на 16.05.2017 г. е образувано адм. дело № 5611/2017 г. по описа на ВАС – Петчленен състав, по което все още няма постановен съдебен акт.
Съобразно изложените факти, считам, че не са налице основания за реституционни претенции от страна на община Поморие към въпросния имот“
, е становището на Каракачанов.

Юридически бившият Военен санаториум в Поморие е вече официално открит и вписан в капитала на „МБПЛР-ВИТА” ЕООД, но фактически възстановяването на болницата като лечебно заведение е в пряка зависимост от Министерството на здравеопазването и затова все още не се приемат пациенти.

Процедурата е обвързана с издаване на лиценз, съгласно Закона за лечебните заведения, и сключване на договор с Националната здравноосигурителна каса. Към този момент „ВИТА” в Поморие е само едно юридическо лице, което е вписано в Търговския регистър, и едва след финализиране на административните процедури ще започне да приема пациенти.

„ВИТА” в Поморие има пълната подкрепа на Министерството на отбраната и лично на военния министър и вицепремиер на Република България Красимир Каракачанов.

„Заедно с министъра на отбраната, който упражнява правата на държавата в капитала на „ВИТА”,  заставаме зад дружеството, което ще се развива занапред.

Първият етап ще е свързан със стартиране на процедурите за възстановяване на материално-техническата база в този прекрасен обект на брега на морето – емблема за град Поморие. Един от най-спешните въпроси, който трябва да бъде решен, е болницата да получи необходимото разрешение от Министерството на здравеопазването. 

Към момента поморийският клон би могъл да извършва дейност само по профилактика. За останалите дейности е необходимо съгласуване, тъй като изискването за придобиване на лиценз за останалите дейности е болницата да отговаря на определени критерии като материално-техническа база, персонал, които към момента ги няма
”, заяви на тържественото откриване в Поморие зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

„От 1 юли т.г. започна подготовката на материално-техническата база и създаването на минималните условия, необходими за приемането на пациенти, но кога ще се случи това и в какъв срок, зависи от издаването на разрешително от Министерството на здравеопазването”, сподели и управителят на „ВИТА” д-р Крантев.

На официалното откриване той показа декларация, с която екипът на „ВИТА” поставя началото на „възраждането и съзиданието!”


В категории: Новини , Общини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Светльо
10.07.2017 09:47:11
0
0
Браво,кмете!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки