Столичната църква „Св. Неделя" е митрополитски храм от 335 години


Столичната църква „Св. Неделя" е митрополитски храм от 335 години
Снимки: Десант
07 Юли 2017, Петък


Тук се пази 200-годишната чудотворна икона „Всех скорбящих радост", подарен от ген. Гурко в чест на освобождението на София

Автор: Десант

На 7 юли църквата почита паметта на св. великомъченица Неделя - Кириакия. В този ден празнува своя храмов празник едноименният митрополитски катедрален храм в София.

Празничната литургия, която ще се извърши днес там, ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Тази година се отбелязват 335 години от избирането на столичната църква „Св. Неделя" за митрополитски храм и 150 години от освещаването й.

Най-драматичният момент в дълголетната история на храма е атентатът, извършен в него на 16 април 1925 г., който е най-големият терористичен акт в българската история както по броя на жертвите, така и по последиците.

Патронът на катедралата - св. мъченица Неделя-Кириакия, е родена в Мала Азия, навярно в Никомидия, столица на римския император Диоклетиан.

Тя бива измъчвана заради христовата си вяра и предава Богу дух на 7 юли 289 г. Българските царе Асеновци (XII–XIII в.) пренасят мощите й в столицата на Второто българско царство - Търново.

До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който превежда името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия  - Неделя). От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български.

Църковното предание разказва, че именно в този храм се е състоял и благодарственият молебен за освобождаването на София.

Оттогава в храма освата и чудотворната икона на св. Богородица, известна като „Всех скорбящих радост" - подарък от генерал Гурко в чест на победата.



Тя е над 200-годишна и е една от най-големите светини не само за вярващите от този храм, но и за всички православни християни. Според църковните вярвания, чрез осеняване с този чудотворен образ се премахват всякакви недъзи - различни очни болести, страхования и различни привидения - и хората получават помощ във всички свои скърби.

Имен ден днес празнуват: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки