Започна подмяната на водопроводната мрежа на с. Дебелт


Започна подмяната на водопроводната мрежа на с. Дебелт
05 Юли 2017, Сряда


След години наред воден режим и непрекъснати ВиК-аварии, селото хилядолетна история е напът да реши един от най-тежките си проблеми – този с питейната вода

Автор: Светлана Николова

Започна цялостна подмяна на водопроводната мрежа в едно от най-големите села в община Средец – Дебелт. Проектът стартира днес и обхваща целия ж.к. „Металург“ в известното с хилядолетната си история селище, разположено в границите на древен Деултум.

Срокът за изпълнението на проекти е 59 календарни дни. Изпълнител е фирма ДАР-55 – Нова Загора.

Според техническия ръководител на обекта Росица Петкова, много е възможно подмяната на старите тръби да стане по-рано от предвидения в договора с ВиК - Бургас краен срок.

Водопроводната мрежа в квартал „Металург“ е строена през 1983 г. Оттогава, през всичките 34 години не е правена нито веднъж подмяна на тръбите. 50 процента от тях са интернитни, останалите – стоманени. Повечето от тях са корозирали. Често стават аварии, а доскоро в селото имаше и режим на питейната вода.

Това е само първият етап от мащабен проект за питейна, дъждовна и мръсна канализация, който стана факт след намесата и съдействието на лидера на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов.

През декември миналата година Валери Симеонов, който в момента е вицепремиер по икономическата и демографската политика, инициира среща на кметовете на община Средец Иван Жабов и на село Дебелт Иванка Ангелова с представители на държавни институции.

Постигнато беше съгласие за изграждане на бъдещата канализация на Дебелт и възстановяването на водния цикъл, който е в безобразно състояние от няколко години.

Предстои изграждането и на пречиствателна станция, към която да бъде включено и новото затворническо общежитие, изградено в близост до селото. Отходните води от него в момента се изхвърлят в река Средецка.

Първата крачка към решаването на дългогодишния воден проблем в Дебелт бе направена днес с първата копка на подмяната на водопроводната мрежа.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки