В Сърбия искат да настаняват бежанци в Босилеград


В Сърбия искат да настаняват бежанци в Босилеград
03 Юли 2017, Понеделник


Българите в Западните покрайнини са силно обезспокоени от тези намерения на босилеградския кмет

Автор: Десант

Демократичният съюз на българите от Западните покрайнини изразява загриженост и тревога от зачестилите дописки в сръбските медии, в които кмета на Босилеград Владимир Захариев иска от правителството на Сърбия да отпусне средства за изграждане на нови жилищни капацитети за настаняването на бежанците от засегнатите с войни арабски държави  в Босилеград.

Бяха публикувани десетки патетични медийни съдържания, в които се омекотява проблемът и с апели за съпричастност, състрадатателност и хуманизъм се подготвя общественото мнение за настаняване на няколкостотин бежанци в Босилеград. Внушава се даже, че българите в България били „лоши“, а българите в Босилеград „добри“ към бежанците. Тиражират се наивни и необмислени твърдения, че настаняването им в Босилеград ще доведе до откриване на нови работни места, ще се увеличи оборота в търговската мрежа, ще се изгради инфраструктура и ще се създадат предпоставки за икономическо развитие на общината.

Всичко това е още по-опасно защото се случва в условия, когато в Босилеград всичко зависи от волята на един човек, който сам решава за всичко и не допуска никакъв демократичен и обществен контрол на взетите на тъмно решения. Създаване на голям бежански център в близост до сръбско-българската граница поражда опасност от нови контрабандни канали за трафик на хора през Р България и увеличаване на престъпността.

Визитата на министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович в Босилеград бе свързана с посещение на временния бежански център в града, след което се проведе затворена среща в общината с  кмета Владимир Захариев и неговите приближени без възможност за поставяне на обичайните журналистически въпроси и изявления за медиите.

Всичко това поражда съмнения, че кметът Владимир Захариев зад гърба на гласоподавателите си, провежда една опасна операция която застрашава етническата структура и променя идентитета на населението в общината с непридвидими бъдещи последствия за живота и сигурността на гражданите на Босилеград.

Парадирайки с фалшив хуманизъм, кметът се опитва да използва нещастието на бежанците и традиционното гостолюбие и толерантността на гражданите на Босилеград, за да извлече временни политически дивиденти и ползи, без да държи сметка за рисковете, на които излага населението на общината.

Посрещане и настаняване на бежанци може да се провежда само в рамките на икономическите възможности на общината, но това в никакъв случай не може да се превръща в икономическа политика. Босилеград принадлежи преди всичко на босилеградските граждани.

В условия, когато младите са принудени да напускат родния си град, търсейки по-добри условия за живот, общинското ръководство трябва най-напред да мисли за бъдещето на децата на Босилеград и след това за бежанците. 

В същото време,  на местна почва в Босилеград водят безмилостна компроматна война от позициите на великосръбският национализъм срещу набелязаните „врагове“ сред национално осъзнатите и проевропейски ориентирани организации и граждани.

Демократичния съюз на българите категорично заявява, че ще образува наказателно производство срещу Владимир Захариев като отговорно лице за застрашаване на етническата структура на Босилеградска община с безразборно призоваване и настаняване на бежанци от арабските държави в Босилеград.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки