В Бургас регистрираха първия случай на синдром на Гилен-Баре за тази година


В Бургас регистрираха първия случай на синдром на Гилен-Баре за тази година
Снимка: УМБАЛ „Дева Мария“
30 Юни 2017, Петък


Клиничната пътека за лекуването на рядкото неврологично заболяване е едва 5500 лв. за 15 дни, а само едно от лекарствата на заболелия е на стойност 1250 лв. на ден

Автор: Десант

35-годишен пациент с рядкото заболяване полирадикулоневрит тип Гилен Баре започва лечение в бургаската университетска болница „Дева Мария“, съобщиха от лечебното заведение в морския град.

Младият мъж е приет с болки в гърба, мускулна слабост и мравучкане в крайниците. Специалистите по неврология в болницата веднага разпознават симптомите на рядката болест и след редица изследвания, диагностицират пациента.

Терапията е скъпоструваща, а цената на клиничната пътека, определена от НЗОК, не покрива големите разходи по нея. Тя е едва 5500 лв. за 15 дни, а само едно от лекарствата на заболелия е на стойност 1250 лв. на ден.

След спешна среща на ръководството на бургаската болница е решено да се започне с терапията, без значение финансовите параметри. Отделението по неврология и отделението по анестезиология и интензивно лечение разполагат с всичко необходимо за адекватна реакция при тежки случаи.

Направена е организация за пълен мониторинг на състоянието на пациента с рапорти на 2 часа, тъй като заболяването прогресира много бързо. За кратко време парализа е обхванала двата долни крайника, съществува опасност от развитие на остра дихателна недостатъчност.

Полирадикулоневрит тип Гилен Баре е автоимунно заболяване, което много често се проявява след прекарана вирусна инфекция. В същността му имунната система на организма атакува част от периферната нервна система.

Най-известният човек, заболял от рядката болест, е американският  президент Франклин Делано Рузвелт, припомнят от болница "Дева Мария".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки