Осем земетресения за едно денонощие подплашиха хората в Охридско


Осем земетресения за едно денонощие подплашиха хората в Охридско
29 Юни 2017, Четвъртък


Вижте защо те се опасяват това да не е знак за предстоящо избухване на единствения действащ вулкан на Балканите

Автор: Десант

Осем земетресения са били регистрирани в района на Охрид за последното денонощие, като притесниха жителите на града и околните села, съобщи електронният портал „Охриднюз“.

Силата на трусовете е в интервала от 2,3 по Рихтер до 3,2 по Рихтер, като епицентърът на четири от земетресенията е в района на охридското село Косел, а на останалите между Косел и Янковец, Ресенско.

В района на село Косел, разположено на 7 км северно от Охрид, се намира единственият действащ вулкан на Балканите, наречен от местното население Дувалото. Предположенията за неговата засилена вулканична дейност допълнително засилва притесненията на местните жители.



Подземните процеси определят постоянния мирис на сяра, както и честите повреди на електрическите уреди на жителите на Косел, припомнят от „Фокус“.


Сателитна карта на село Косел и близкия до него вулкан

В същото време македонският сайт отбелязва, че горещите дни в последно време са повишили температурата на водата в Охридското езеро, която тази сутрин според измерванията на тамошното Управлението за хидрометеорология е 22,5 градуса. Горещото време и топлата вода са изпълнили на макс плажа на Охридската ривиера, отбелязват македонските медии.

Нивото на Охридското езеро е под нивото за юни и според днешните измервания е 28 см над минималната кота от 693,17 м надморска височина.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки