Бивша кръжочничка на школата по керамика в Бургас осигури ново грънчарско колело за музея


Бивша кръжочничка на школата по керамика в Бургас осигури ново грънчарско колело за музея
Снимка: РИМ-Бургас
28 Юни 2017, Сряда


Дарението е на бургаско предприятие, занимаващо се с производство и търговия на декоративна и сувенирна керамика

Автор: Десант

Реставраторът на Регионален исторически музей - Бургас Иван Арабаджиев вече се радва на ново професионално грънчарско колело. То бе дарено за нуждите на музея от бургаското предприятие „Керамика стил БГ” ЕООД, което се занимава с производство и търговия на декоративна и сувенирна керамика.

Зад новата придобивка в двора на Етнографския музей ще седне Иван Арабаджиев, който освен да реставрира антични предмети, ръководи детската школа по керамика, създадена от баща му Кольо Арабаджиев. На тяхното грънчарско колело първи стъпки в това древно изкуство са направили стотици деца от Бургас, а за някой от тях грънчарството става хоби или професия за цял живот. Така започва и историята на дарението.

Бившата кръжочничка от Школата по керамика Детелина Попова научава за нуждата им от ново грънчарско колело и съдейства чрез нейния работодател – директора на „Керамика Стил БГ” ЕООД - инж. Пенко Пенчев, предприятието да дари едно от колелата на школата, в която тя се е запалила по занаята, който й е станал професия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки