Славчо Атанасов: Спазихме обещанието си за „мълчаливото съгласие“ в администрирането


Славчо Атанасов: Спазихме обещанието си за „мълчаливото съгласие“ в администрирането
23 Юни 2017, Петък


Това ще накара недобросъвестния чиновник да работи и ще пресече корупцията, категоричен е депутатът от НФСБ в групата на Обединени патриоти

Автор: Десант

„Обединени патриоти спазихме предизборното си обещание за въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в работата на администрацията. Това е едно от сериозните постижения на 44-то Народно събрание и то само месец и половина след началото на мандата“.

Това заяви народният представител от НФСБ в групата на Обединени патриоти Славчо Атанасов след като Парламентът прие на първо четене промените в Административно-процесуалния кодекс.

Славчо Атанасов е категоричен, че направените промени и по-специално изменението на чл. 58 от АПК изцяло ще промени работата на администрацията – ще накарат недобросъвестните чиновници да работят по-бързо и ще пресекат възможностите за корупция.

„Какво наблюдаваме сега? Отива гражданинът при даден чиновник, той не му придвижва случая, гражданинът чака, проблемът се разраства, бърка му се работата – може да е малък бизнес, може да е чисто административна услуга, но така или иначе, му се връзват ръцете. И гражданинът търпи несгоди. Случва се и друго – внася предприемачът, било то малък търговец или собственик на по-голям бизнес, своето искане. Отсреща чиновникът му казва – мога да ви придвижа случая бързо, но срещу...“, даде пример патриотът от НФСБ.

Докато след въвеждането на „мълчаливото съгласие“, ако даден гражданин е внесъл молбата си в общината, например и до края на срока за съответната услуга чиновникът не се произнесе, се смята, че има положително становище.

Славчо Атанасов настоя за въвеждането на принципа на мълчаливо съгласие в работата на администрацията още като кмет на Пловдив през 2008 г., събирайки в града на тепетата представителите на всички парламентарно представени тогава политически сили.

„Тогава обаче явно не беше узрял моментът, политическата воля не стигна“, посочи Славчо Атанасов. Промените в АПК бяха внесени и в миналото 43 Народно събрание, но отново не бяха приети.

„Тази промяна в администрирането обаче беше в основата на предизборната програма на Обединени патриоти на тези избори. И ето, ние я направихме. Радва ме, че най-голямата политическа сила ГЕРБ също застана зад идеята. Цяла Европа работи на базата на този принцип“, каза депутатът от НФСБ в групата на Обединени патриоти.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки