Черешов карнавал ще ослади Кюстендил през почивните дни


Черешов карнавал ще ослади Кюстендил през почивните дни
21 Юни 2017, Сряда


Производители на черешова ракия ще мерят майсторлъка си

Автор: Десант

През почивните дни Кюстендил ще се потопи в атмосферата на черешовия карнавал.

"Всичко е череша" - нищо, че тазгодишната реколта е едва около 20% заради студовете и ниските априлски температури, съобщава Kmeta.bg писа. Предстоят изложби за най-добре аранжирана маса с череши.

Ще има състезания, конкурси за най-едра череша - м.г. рекордът беше плод с диаметър 3,6 мм, обран в с. Граница, както и демонстрация по надяждане с вкусните плодове. Производители на черешова ракия ще мерят майсторлъка си.

Вторият ден ще особено вкусен - организират се кулинарни конкурси с ястия, приготвени от череши. Шеф на журито по надпреварата, която ще продължи 6-8 часа, ще е шеф Манчев. Заявили са участие над 30 готвачи, заведения, хотелилери и изобщо хора, имащи нещо общо с кулинарията.

За децата се откриват две артшколи, където малките ще се учат да плетат уникалното за района вешело - то представлява стръкове сочни череши по две, които се наниазват на пръчка, като грозд. Майсторлъкът е да нанижеш колкото се може повече стръка и вешелото да е по-дълго. Децата и възрастните ще редят пъзел с череши - но не истински, а "бутафорни", защото истинските череши са кът, "няма и за комка".

През цялото време на специална естрада при областната сграда ще върви фоллкпрограмата под наслов: "Черешчица род родила", ще се изявят формации от Босилеград /Сърбия/, от страната и града домакин. За младежката аудитория вечерта е рокконцертът на БТР.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки