Със специален танц на жрици и "слънчева храна" край Кабиле ще бъде посрещнат най-дългия ден в годината


Със специален танц на жрици и "слънчева храна" край Кабиле ще бъде посрещнат най-дългия ден в годината
20 Юни 2017, Вторник


В тракийското скално светилище на Великата богиня–майка Кибела на "Зайчи връх" ще бъде пресъздаден уникален древен тракийски ритуал

Автор: Десант

Уникален древен тракийски ритуал по посрещане на Слънцето ще бъде представен в Деня на лятното слънцестоене – 21 юни, в античния град Кабиле край Ямбол. Посетители ще може да проследят за първи път обред по посрещане на Слънцебога, който се е изпълнявал преди повече от 2000 години.

Той ще бъде пресъздаден на тракийското скално светилище на Великата богиня–майка Кибела на "Зайчи връх". То е датирано от края на ІІ-то хилядолетие пр. Хр. и се смята за древна тракийска обсерватория.

С всяка изминала година в ранната утрин на най-дългия ден в годината все повече ентусиасти изкачват възвишението, за да се заредят с енергията на хилядолетното свято място.

Изследвания през годините са доказали наличието на геомагнитни аномалии на скалния връх, по който древните са изсекли траншеи, ориентирани в четирите посоки на света. Счита се, че траките са разбирали кога настъпва най-дългия ден в годината, щом първият слънчев лъч премине през специален улей и огрее врязания в скалата образ на Кибела.

Обредната реконструкция на древния тракийски ритуал по посрещане на Слънцебога ще бъде реализирана по сценарий на проф. д.и.н. Валерия Фол, въз основата на запазени текстове от антични автори. Изтъкнатият траколог е сред инициаторите на събитието. Основни организатори на проявата са община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол.

Ритуалът по посрещането на първите слънчеви лъчи ще започне в 5 ч. на 21 юни. В програмата са включени специален танц на жрици, шествие до светилището, обредна възстановка, лекция на проф. Валерия Фол за култа към Слънцето в тракийската митология, наблюдения на изгрева с телескоп, представяне на „слънчева храна" от ученици от ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм и други любопитни акценти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки