Свети Наум вдигнал манастир на брега на Охридското езеро


Свети Наум вдигнал манастир на брега на Охридското езеро
20 Юни 2017, Вторник


20 юни е една от датите, на която почитаме паметта на най-младия от учениците на светите братя Кирил и Методий

Автор: Десант

На 20 юни Църквата почита паметта на най-младия от учениците на светите братя Кирил и Методий - преп. Наум Охридски. Светецът се чества и на 23 декември - датата, на която умира през 910 г. Но навярно поради това, че тогава е зимно време, а при това и Коледен пост, още от дълбока древност Охридската архиепископия, закрита като самостоятелна през 1767 г., установила 20 юни като ден за по-тържественото му почитане.

Освен това, за него си припомняме и на 27 юли, когато отбелязваме Светите седмочисленици - Св.св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Ето накратко и живота му така, както е представен в Житията на светиите.

"Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като оставил всичко, последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник.


Св. Наум Охридски, икона от XIV-XV в. от църквата "Богородица Перивлептос" ("Св. Климент"). Днес в Галерията на икони в Охрид

Подир смъртта на св. Методий той заедно със св. Климент се отправил за България, където българският цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпратил в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска.

В 893 г. на историческия църковнонароден събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар вместо приелия монашество св. Борис–Михаил, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, който работил там седем години. После той построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.

Преставил се в Господа в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение".


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки