Съборената от буря Даскалдимитрова липа „възкръсва“ в дърворезбован мемориал


Съборената от буря Даскалдимитрова липа „възкръсва“ в дърворезбован мемориал
16 Юни 2017, Петък




Автор: Димитър Тренчев

Както вчера "Десант" съобщи, буря повали един от символите на петричкото село Коларово - Даскалдимитровата липа, явяваща се единственият паметник на инициатора за засаждането й - Димитър Стоянов, който загива в Унгария през Втората световна война.

Буря повали един от символите на петричкото село Коларово

Мъртвият ствол на емблематичното дърво обаче ще бъде използван за дърворезба, която да увековечи спомена за него и паметта на засадилите го – учителят Димитър Стоянов и възпитаниците му от випуск 1942 на днешното СОУ „Васил Левски“ село Коларово.

Дърворезбената композиция ще бъде изваяна от известния скулптор и секретар на селското читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков. Докато дървесината изсъхне и стане годна за обработка, вече ще има и окончателен графичен проект, а след една година ще бъде готова и творбата. Нея Евгени Гоцков ще дари на СОУ „Васил Левски“, село Коларово.

Освен възпитаник на училището, коларовският творец е и негов бивш заместник-директор, потомствен учител и син на емблематичния Георги Гоцков – един от випускниците, засадили липата по инициатива на незабравимия даскал Димитър Стоянов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки