Буря повали един от символите на петричкото село Коларово


Буря повали един от символите на петричкото село Коларово
15 Юни 2017, Четвъртък


Даскалдимитровата липа бе единственият паметник на инициатора за засаждането й - Димитър Стоянов, който загива в Унгария през Втората световна война

Автор: Десант

Бушувалата снощи буря повали един от символите на петричкото село Коларово – известната Даскалдимитрова липа, издигаща се на входа на СОУ „Васил Левски“. За щастие няма пострадали, тъй като стихията се е разразила в неучебно време, а местоположението на дървото и рисковият му периметър изключват потенциални поражения върху случайни минувачи, автомобили и близката училищна сграда.

За по-малко от месец това е второто връхлитане на природната стихия. Тогава тя откърти само едно от големите разклонения на паметното дърво.

По идея на покойния учител Георги Гоцков и историка Димитър Тренчев през 2013 г. ученикът от СОУ „Васил Левски“ Петър Милев номинира емблематичната липа за участие в популярния международен конкурс „Дърво с корен“ на фондация Екообщност. Тогава затрогващата история на Даскалдимитровата липа й отрежда пето място в националната класация. Първенец става сливенският бряст, който след това печели и европейския конкурс.

„Въпреки че с националната си известност и задружната масирана пиар кампания брястът на Сливен беше предизвестеният победител, Даскалдимитровата липа имаше своя призов потенциал, който за съжаление не получи адекватна подкрепа нито от хората, нито от институциите. Нещо повече, местната Байганьовщина не просто бламира Коларово, не просто провали участието на липата, но и омърси паметта на нейния създател!“, припомни Димитър Тренчев нерадостната конкурсна одисея.

Липата е засадена през 1941 г. от ученици по инициатива на дошлия в селото от Кюстендил преподавател по физика и математика Димитър Стоянов. Той загива в Унгария по време на Втората световна война. Гробът му остава неизвестен, забравен е и в родния му Кюстендил. Училищната липа в село Коларово бе единствения му паметник, който сега обаче безпощадната стихия заличи завинаги.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки