Оградата по границата с Турция - стабилна и непреодолима


Оградата по границата с Турция - стабилна и непреодолима
15 Юни 2017, Четвъртък


Това показа огледът на граничното съоръжение, организиран от вицепремиера Валери Симеонов в отговор на нападките на Елена Йончева от БСП

Автор: Десант

Вицепремиерът Валери Симеонов показа на живо пред депутати и журналисти как изглежда съоръжението от въздух по време на полет с военен хеликоптер, както и на място - на пункта на Малко Търново. Там той коментира скандалните твърдения на депутатката от БСП Елена Йончева.

"Ето я оградата - вижда се ясно колко реда е и тук вече думите са излишни. Нека да видят всички. Ясни са всички документи, сертификати, строителни разрешения, въвеждане в експлоатация. Как някой си мисли, че проектът ще е за двуредова, десетки хора са си сложили подписите, експерти и кой ли не, и после някой ще построи нещо друго, което те да одобрят. Как си го представят това, това е невъзможно. Госпожата (Елена Йончева, б.р.) работи по нечии указания, но ще я осъдя", категоричен бе Симеонов.

Той добави, че лично се е обадил на лидера на БСП Корнелия Нинова да я покани на огледа, но тя не му отговорила. По-късно неин представител е съобщил, че от групата на БСП никой няма да участва в огледа.

На поканата са откликнали депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Пламен Нунев, Слави Нецов от "Воля" и Емил Димитров-Ревизоро от Обединени патриоти.

"Говори се и за цената - 285 лв. беше първоначалната цена по времето на Орешарски - в нея обаче не влиза заготовка, разходи по българската армия за транспорт, освен това материалите бяха съвсем различни и нямат нищо общо с тези, които сега ще видите - сега е неръждавейка и е много по-дебела. А старата всяка есен трябва да се боядисва и е тънка.

Всичко е правено от армията! 550 лв. струва едноредовата ограда, а двуредовата е 760-80 лв. на линеен метър и в това влиза и пътя. Защото някак трябва да се стигне до тези огради, да се секат дървета, да се изравни, да се насипе чакъл и да се направят провеждащи пътища в тази гора, по които да минава техниката, а и джиповете, когато има някакви сигнали.

Те пресичат гората и свързват с националната пътна мрежа. Това влиза в цената и допълнително я покачва, но виждате, че тя пак е минимална",
обясни пред вицепремиерът. 

"Завършена е цялата ограда, остават 4 километра в най-трудния район, които ще са готови до 10-15 дни. В района на една река е, но няма да кажа къде. Камерите не са сложени, защото има забавяне в обществената поръчка поради изборите и служебното правителство.

Обмисля се вариант и поставянето им да бъде добавено към промените в закона, които се направиха за оградата - да отпаднат обществените поръчки, за да няма забавяне и да не може никой да спира този ключов за страната и отбраната проект. Иначе парите ги има - онези 160 млн., които Борисов договори с ЕС",
допълни още той.

Навсякъде до оградата има изграден път, но преминаването през нея е 99 процента невъзможно, дори мигрантите да са въоръжени с тежка техника, видяха на място представителите на медиите.  

На свой ред депутатът Емил Димитров-Ревизоро заяви, че ще му е интересно да види как критикуващите съоръжението ще го преминат. Той покани и журналистите да опитат да прескочат, ако могат и да се разбере веднъж завинаги какво е направено.

"Ето - как ще мине някой оттук, искам да видя! Нека да покажат и да влязат в ролята на талибани! Аз лично благодаря на хората, направили това съоръжение, което защитава България", заяви Димитров и постави българският флаг на тела на оградата, като подаде един и на колежката си от парламента Цвета Караянчева.

"Ще подарим едно голямо знаме на граничарите, които работят тук и ни защитават", каза още депутатът от Обединени патриоти. След това вицепремиерът също закачи националния флаг на оградата. 
Източник: ПИК


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки