Как един от видните български революционни дейци загива от ръцете на своите


Как един от видните български революционни дейци загива от ръцете на своите
15 Юни 2017, Четвъртък


Личният секретар на Георги Бенковски по времето на Априлското въстание - Тома Георгиев, е обвинен в подготовката на заговор за сваляне на кабинета на Стамболов

Автор: Атанас Коев

Тома Георгиев е изявен участник в българското националнореволюционно движение и в частност в Априлското въстание през 1876 г. Същевременно през Руско-турската война (1877-1878) той се включва в редовете на Българското опълчение и участва в редица сражения с турския аскер. Но след освобождението на България се обявява срещу управлението на Стефан Стамболов (1887-1894), заради което заплаща с живота си.

На 15 юни се навършват 125 години от неговата смърт.

Бъдещият бунтар е роден в Панагюрище през 1857 г. в родолюбиво и патриотично българско семейство. Първоначално учи в родния си град, където завършва местното класно училище. След това заминава за Пловдив, за да продължи образованието си. В града на тепетата се дипломира в гимназията „Св. св. Кирил и Методий“.

В средата на 70-те години на ХІХ век Тома Георгиев е привлечен в редовете на българското революционна движение, ставайки член на Панагюрския революционен комитет.

Той взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание през пролетта на 1876 г., когато видният революционер и войвода Георги Бенковски го избира за свой личен секретар. Георгиев придружава легендарния апостол при всичките му действия преди и по време на бунта. Панагюрският бунтар става непосредствен свидетел на славните и трагични дни  в Четвърти революционен окръг.

След потушаването на Априлското въстание секретарят на Бенковски е заловен от турците и хвърлен в затвора. В тъмницата той прекарва до есента на 1876 г., когато е амнистиран и пуснат на свобода.

Началото на Руско-турската война (1877-1878) предизвиква у Тома Георгиев небивал ентусиазъм и той постъпва в редовете на новосформираното Българско опълчение. Сражава се смело и самоотвержено с турския аскер за свободата на поробената си Родина, участвайки в редица тежки сражения.

След освобождението на България от османско владичество панагюрският революционер заема различни административни длъжности в Княжеството. По време на първия стамболовистки режим (1887-1894) се обявява открито срещу провеждания външно- и вътрешнополитически курс.

Във връзка с убийството на Христо Белчев – финансовия министър в правителството на Стефан Стамболов, Георгиев е арестуван и обвинен в подготовката на заговор за сваляне на кабинета от власт. Съден е и е осъден на смърт чрез обесване. Смъртната му присъда е изпълнена на 15 юни 1892 г. Така един от видните български революционни дейци загива от ръцете на своите.

Приживе Тома Георгиев написва спомени за участието си в Априлското въстание, които излизат девет години след смъртта му през 1901 г. под заглавието „Бележки за Средногорското въстание  в 1876 г“. Мемоарите му представляват интерес както за читателите, така и за изследователите на революционното ни движение.


В категории: История , Нова история

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Димитър
18.06.2017 19:26:01
2
3
Стефан Стамболов, Васил Радославов, Андрей Луканов са злите гении, донесли всички нещастия на България
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки