Бивш зам.-министър на културата отново повежда археолози на нос Калиакра


Бивш зам.-министър на културата отново повежда археолози на нос Калиакра
14 Юни 2017, Сряда


Учените предполагат, че Карвуна е земята, на която се е намирало Добруджанското деспотство

Автор: Десант

За поредна година през август ще се проведат археологически проучвания на нос Калиакра, като начело на екипа отново се завръща доц. Бони Петрунова, която бе заместник-министър на културата в предишното правителство.

През 2016 г. научен ръководител на разкопките там бе Елена Василева от Националния археологически институт с музей – БАН. Тогава бяха проучени няколко жилищни помещения от ХІV век и бе разкрита антична сграда и прилежащо помещение към нея.

Разкопан бе и средновековен некропол, разположен във вътрешността на крепостта, почти на западния бряг.  През 2014 г. той е открит случайно, след като минувачи се натъкват на череп. Там са били погребвани богати представители на аристократичната върхушка от ХІІІ – ХІV в.

Най-ценната находка е златна монета от времето на византийските императори Андроник ІІ и Михаил ІХ, която доказва историческата значимост на мястото и най-вече на крепостта на деспота Добротица в средата на XIV век.

В некропола са разкрити 16 гроба. От помещения в крепостта са били извадени различни гробни дарове за мъртвите, обеци, копчета, токи за колани, което дава допълнителна информация за живота на Калиакра по времето на деспот Добротица.

В един от гробовете са намерени 20 медни копчета със златно покритие. Те са били откъм гърба на погребания, което дава представа за облеклото по онова време – горна туника, която се е обличала върху друга дреха. Сред находките има и битови предмети като ножове, точила, ключове, фрагменти от стъклени съдове, както и накити.

Според археолозите, откритите находки навеждат все повече везните към тезата на проф. Валентин Плетньов, директор на РИМ-Варна, че Карвуна е земята, на която се е намирало Добруджанското деспотство, а столицата е била Калиакра. Очевидно митичният град Карвуна не е съществувал, а с това име е била назовавана земята Карвуна. Учените считат, че последна възможност следи от митичния град все пак могат да се търсят на Краневското кале. Ако и там не бъдат открити, то археолозите ще са убедени, че именно Калиакра е бил столицата на деспотството.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки