На дъното: Българската яхта "Фурия" потъна в Атлантическия океан


На дъното: Българската яхта "Фурия" потъна в Атлантическия океан
12 Юни 2017, Понеделник


За щастие, смелите бургаски състезатели Михаил Копанов и Диан Зайков, които се бориха на регатата "Остар" за най-доброто българско постижение по маршрута на "Титаник", са спасени 


Ужасна буря е потопила лодката на смелите бургаски състезатели Михаил Копанов и Диан Зайков. Те са добре, спасени са от канадски екипаж, но лодката им "Фурия", с която успяха да прекосят света, е потънала.

Екипажът с яхтата отплаваха на 29 май от английския град Плимът, за да се включат в най-старата презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти "Остар", по същия маршрут, по който корабът „Титаник“ е плавал към Съединените американски щати през 1912 г. Участници в надпреварата са общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които беше нашият. Шампионите ни бяха решени да се борят за най-доброто българско постижение по този маршрут - 22 дни, 9 часа и 12 минути.

Апропо, Българските участия в тази регата от по-далечното минало, включват едни от най-изявените български имена във ветроходството: кап. Георги Георгиев с яхта "Кор Кароли" (1976), Николай Джамбазов с яхта "Тангра" (1980), д-р Васил Куртев с яхта "Норд" (1984).

В събота вечерта двамата смелчаци от Бургас, които до преди шест дни бяха втори в класирането, а преди ден поведоха в най-тежкия преход през Северния Атлантик, са преминали през буря с вятър близо 100 км в час и огромни над 15-метрови вълни, при минусови температури и тежки условия.

Спасителната операция е била проведена от кораба "Thor Magna". В нея са се включили и други плавателни съдове, както и хеликоптери.

Сигналът за помощ е подаден на около 450 км от Сейнд Джон, в близост до канадските брегове и Халифакс. Природното бедствие е засегнало още няколко яхти и няма сериозни пострадали моряци, като за съжаление „Фурия“ е единствената, която е била потопена.

Освен нашите ветроходци са били спасени още трима души, чиито плавателни съдове също са били засегнати от бурята. Изоставените им яхти най-вероятно ще последват съдбата на "Фурия" и ще потънат, тъй като поемат вода. Бургаската яхта пък ще остане завинаги на дъното на океана на 460 км. от Сейнт Джон, Канада.

Преди седмица за героите от "Фурия" имаха реален шанс да постигнат целта си, той като пред тях в суровия преход беше само германската яхта "Rote 66". Тежките метеорологични условия обаче станаха причини много по-рано от надпреварата да отпаднат голяма част от състезателите.

"Няма много моряци, които да се справят с такива условия" заяви директорът на състезанието Джон Люис, който благодари на канадските власти за своеврменната реакция. 

Корабокруширалите българи са членове на Яхт Клуб "Порт Бургас" и се занимават с ветроходство от деца.

Михаил Копанов е многократен републикански шампион в класовете Оптимист, Кадет, Четвърттонник, Ял-6, в някои от тях - до 20 пъти. Победител е в много международни регати у нас и извън България, 3 пъти е бил балкански първенец в клас фин, Трето място Европейско п-во клас фин ветерани 2011 г., Второ място световно първенство клас фин ветерани 2008 г. Два пъти носител на наградата Златен глобус.

Диан Зайков  е многократен шампион на България в класовете Конрад 25, IRC и Ял-6, като част от екипажите на яхтите Съндаунър, Венид-Яхт и Юкей. Печели много международни регати с Венид-Яхт, най-значимата от които е Босфора къп през 2014 г. В състава на същия екипаж е награден и с най-престижното ветроходно отличие "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли" за 2014 г.

През декември месец 2014 г. прави първото си преплаване на Атлантическия океан по маршрута Канарските острови - Острови Зелени нос - Мартиника с 45 футова яхта. Победител с яхта "Фурия" е в атлантическото рали 2015 г. В края на май 2016 г. с яхта "Фурия" и нейния собственик Румен Котов прекосяват Атлантическия океан от запад на изток, като тръгват от Ле Марин, Мартиника, и пристигат в Лисабон - Португалия, с проплавано без прекъсване разстояние от 3277 морски мили за 20 дни и 12 часа.


В категории: Бургас , Новини , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки