Наследниците на Макгахан плакаха в Батак


Наследниците на Макгахан плакаха в Батак
Снимка: 24 часа
11 Юни 2017, Неделя


Те посетиха историческата църква в края на обиколката си по стъпките на именития кореспондент на "Дейли нюз"

Автор: Десант

Обиколката в България на наследниците на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан приключи с посещение в Батак. Мястото, което знаменитият им родственик описва като долината на смъртта и на хората без сълзи.

Пади Макгахан е правнучка на военния кореспондент. Тя не успя да спре сълзите си в църквата „Света Неделя" в Батак, където дни наред майките са се крили с децата си от башибозуците и с голи ръце са изкопали кладенец, за да търсят вода. "Плача, защото събитията са много емоционални и това може да е историята на всеки, а не само на Батак в България. Просто си представям какво са преживели тези хора и това ме разчувства" - споделя тя пред медиите.

Потомъкът на кореспондента на "Дейли нюз", благодарение на който светът научава за зверствата в България при потушаването на Априлското въстание - Питър Макгахан, пък изтъква: "Впечатли ме фактът, че вероятно никак не му е било лесно да стигне до Батак само с ходене и яздене на кон. За хората от Съединените американски щати това би било изключително приключение. А това, което е написал, може да ме разплаче. Смятам, че статиите му са променили историята".



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки