Лисици върлуват из селата в Търговищко


Лисици върлуват из селата в Търговищко
10 Юни 2017, Събота


Хищниците отмъкват посред бял ден пуйки и кокошки

Автор: Десант

Четири села край Търговище пропищяха от лисици. Хищниците се криели в изоставени къщи и нападали пилчарниците, отмъквайки кокошки и пуйки. Кума-Лисите се разхождали най-нагло и безпардонно дори посред бял ден из улиците и дворовете, като нападали и отмъквали птиците на стопаните.

След сигнала за нашествието, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева вчера направиха спешни проверки в селата Пайдушко, Братово, Божурка и Цветница, информираха от пресцентъра на местната администрация.

По телефона е потърсено становище от Областната дирекция по храните и Държавното горско стопанство. В началото на следващата седмица те също ще започнат проверки по селата, за да се дадат предписания и разпореждане за справяне с проблема. Според служителите на горското трябва да се организират хайки, които да бъдат съгласувани с ред институции.

Ветеринарните специалисти са на мнение, че нашествието на лисиците в селата се обяснява и с увеличената популация на чакалите, които застрашавали малките им и затова те навлизали в населените места, за да са близо до хората и да опазят поколението си.`Другият фактор били изоставените къщи и изобилието на храна в селата.

На кметовете на Пайдушко, Братово, Божурка и Цветница е обърнато внимание, че възможно най-спешно да се организира чипиране на кучетата и ваксинирането им против бяс.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки