Божидар Димитров води двама министри в Плиска


Божидар Димитров води двама министри в Плиска
08 Юни 2017, Четвъртък


Директорът на НИМ ще обсъди на място с Николина Ангелкова и Боил Банов как да продължи реставрацията на най-голямата църква на Балканите през средните векове

Автор: Десант

В петък, на 9 юни, министърът на културата Боил Банов и министърът на туризма Николина Ангелкова заедно с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров ще посетят голямата базилика в Плиска, по поръчение на министър председателя Бойко Борисов, съобщават от НИМ. Там ще се реши как да продължи реставрацията на най-голямата църква на Балканите през средните векове.

Както е известно, правителството вече отпусна 800 хил. лв. за реставрацията на базиликата.

Старопрестолния град може лесно да се превърне в обект за културно-исторически туризъм. Наблизо минава автострада, която води до район, който през лятото има 3-4 милиона туристи – Варна, Албена и др.

Дори преди да бъде реставриран обекта е туристическа атракция. До началото на реставрационните дейности базиликата е била посещаване от 26 хиляди души годишно, а сега от почти 10 пъти повече – 250 000.


В категории: Новини , Средновековие , Археология , Старите столици

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
борис бойков
11.06.2018 08:26:19
0
0
ДАНО БАЙ БОЖО НЕ ЗАБРАВИ ДА ГИ ОКЪПЕ С ЧУДОТВОРНАТА ФЕКАЛНА ВОДА, ПЪК И ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ДА ИМ ДАДЕ ДА СИ ПИЙНАТ. НИКОЛИНЧЕТО ОПРЕДЕЛЕНО ИМА НУЖДА .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки