Да се върне старото име на 36 СУ “Максим Горки“ в София, чийто патрон преди е бил ген. Иван Колев


Да се върне старото име на  36 СУ “Максим Горки“ в София, чийто патрон преди е бил ген. Иван Колев
05 Юни 2017, Понеделник


Вече се събира подписка за това, изпратено е предложение и до осем институции

Автор: Десант

На 29 юли тази година се навършват 100 години от преждевременната кончина на великия български генерал Иван Колев, наричан Бащата на българската конница.

По този повод от няколко дни е започната петиция за възстановяването на предишното име - „Генерал Иван Колев“ на сегашното 36 СУ “Максим Горки“ в София.

Училището е основано през 1915 г. Две години е било без патрон. През1917г., само месец след смъртта на генерала, то бива наречено на големия наш национален герой. С това си име просъществува до 1952 г., когато след внушение „отгоре“ е преименувано на „Максим Горки“.

Както изтъкват авторите на петицията от Сдружение „Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.“, актуално и днес е написаното от Захари Стоянов преди около 130 години: „Най-после и ние сме народ, боже мой, и ние имаме национален егоизъм, человеческо достойнство, което трябва да възтържествува над чуждите авторитети“.

Такъв „чужд авторитет“ в България е Максим Горки, виден руски и съветски писател, за който в сайта на училището се изтъква, че е приемал и поддържал с авторитета си престъпленията на сталинския режим, възмущават се авторите на инициативата за връщане на старото име на столичното школо..

Аргументът „няма време“ не е основателен, имайки предвид това, че предците ни са свършили тази работа във военно време само за месец, а сега институциите имат на разположение три месеца”, аргументират настояването си от Сдружението.

Те са изпратили своето предложение до ръководителите на осем институции: президент; премиер; вицепремиер; министър на образованието и науката; министър на отбраната; областен управител на област София; кмет на Столична община и началник на Регионално управление на образованието.

Петицията може да бъде разписана на: https://www.peticiq.com/general_ivan_kolev


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Вели
09.06.2017 12:27:39
0
0
Браво, само така . Да възродим българският боен дух и достойнство. Да покажем, че сме народ, а не пасмина!
Да възродим нашата мила Родина!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки