Вандали са откраднали металното въже от обезопасителния парапет по маршрут в резервата „Стара река“


Вандали са откраднали металното въже от обезопасителния парапет по маршрут в резервата „Стара река“
Снимка: Национален парк „Централен Балкан“
05 Юни 2017, Понеделник


Наглото посегателство застрашава живота на преминаващите по една от най-посещаваните туристически пътеки: Карлово – хижа „Васил Левски“

Автор: Десант

Вандали свалиха и откраднаха 65 м метално въже от обезопасителния парапет по маршрут в резервата „Стара река“ на Национален парк „Централен Балкан“, съобщават от дирекцията на парка.

Посегателството е извършено в местността Къдравото дере най-вероятно през нощта на 25 май, тъй като предишните дни охранители са инспектирали маршрута и не са установили липси. Случилото се надхвърля обичайния вандализъм, защото застрашава живота на преминаващите по една от най-посещаваните туристически пътеки: Карлово – хижа „Васил Левски“. 

Кражбата е умишлена и старателно подготвена – въжетата са свалени чрез отвиване на гайките, придържащи ги към халките и носещите опори. Извършена е в два участъка  – при навлизане в Къдравото дере от фиксиращите халки е откачено около 30 м метално въже и след слизането в самото Къдраво дере – от последния сегмент на обезопасителния парапет е откраднато метално въже с дължина близо 35 м, като след свалянето на въжето част от носещите пилони са паднали в дерето.

Това е второ посегателство върху обезапасителното съоръжение по туристическата пътека през резерват „Стара река“. През март т. г. бе установен опит за отстраняване на части от парапета чрез насилствено изтръгване на носещи опори и увисване на въжето.

Деянието едва ли е извършено от туристи. Когато преди пет години Парковата дирекция поднови обезопасителни съоръжения в защитената територия, в т.ч. 100 м парапети с въжено-стоманени въжета с диаметър 15 мм в м. Къдравото дере, усилията за подобряване на посетителската инфраструктура  по пътеката през резервата, бяха посрещнати с открито одобрение.

За случая и установяване на извършителите ДНП „Централен Балкан“ ще сезира компетентните органи. Апелът към всички, които милеят за природата, е да не остават безразлични към подобни посегателства. Да подават сигнали, снимков материал и кадри, показващи злонамерени деяния и техните извършители. Това може да се направи на телефоните +35966801277 (всеки делничен ден от 8 до 16 часа) и +359886090658  (в извънработно време) или на е-mail: office@centralbalkan.bg.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки