Ще представят разкопките край Рибен


Ще представят разкопките край Рибен
02 Юни 2017, Петък


Конференция в Долна Митрополия ще разглежда резултатите от проучванията на "Ад Путеа"

Автор: Десант

Регионалният исторически музей в Плевен и община Долна Митрополия организират конференция на тема „Разкопките на „Ад Путеа“ – резултати и достижения“. Тя ще се проведе на 6 юни от 13:30 ч. в сградата на общинската администрация в града. 

Доклади ще изнесат специалистите от РИМ-Плевен​ Владимир Найденов, Петър Бънов, Петя Ангелова и Венко Иванов.

„Ад Путеа”, което буквално в превод означава „при изворите", е  антична крайпътна станция по трасето на известния римски път „Виа Траяна", свързвал в миналото Улпия Ескус при с. Гиген и Филипопол – днешния Пловдив.

Впоследствие покрай тази пътна станция се появяват търговците, занаятчиите и войници. Имало е добри условия за занаяти и търговия и постепенно мястото се разраства и се превръща в селище.

Останките от "Ад Путеа" се намират на възвишение, известно като Градището, край плевенското село Рибен. Руините са със статут на паметник на културата с национално значение.

По намерените артефакти и предмети от I-III в. - от времето още преди ицграждането на пътната станция, се предполага, че мястото е било култов център на античните селища в околността още от тракийско време.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки