Протестъри посрещнаха участниците на КСНС, свикан от Румен Радев


30 Май 2017, Вторник


Темата на заседанието Консултативния съвет за национална сигурност, което продължава и в момента, е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“

Автор: Силвия Горанова

Вече втори час продължава първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от държавния глава Румен Радев.

На него присъстват Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, министрите на отбраната и финансите – Красимир Каракачанов и Владислав Горанов, лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и лидерът на ПП "Воля" Веселин Марешки.

Темата на заседанието е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“.

Пред президентството участниците в съвета бяха посрещнати от групичка протестъри, гравитираща около кръга „Капитал“. Те наричат себе си „Правосъдие за всеки“. Протестиращите носеха трансперант с надпис "Съдебна реформа сега" и скандираха "Реформа".

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) трябва да определи най-големия риск пред националната ни сигурност и да вложи необходимите средства за справянето с него. Това каза малко след началото на заседанието пред Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, който е бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова.

По думите му държавата трябва да подреди приоритетите си, като е крайно време да се погледне на секторите „Отбрана“ и „Вътрешна сигурност“ като на едно цяло. 

„В уебстраницата на Министерство на финансите и на Министерския съвет може да се види какво решение е взето на 18 май т. г. за Краткосрочната финансова рамка за 2018/2020 и че там за сектор „Сигурност“ няма никакъв ръст. Т. е. за двата сектора - „Отбрана и „Вътрешен ред и сигурност“, за 2017 г. се предвижда да бъдат похарчени 4 280 000 000 лв. а през 2020 г., дори по-малко – 4 220 000 000 лв. Съответно, за какви приоритети в областта на сигурността може да говорим? Продължавам да твърдя следното, че сигурността има цена – тя е еднаква и в Париж, и в Брюксел, и в Копенхаген“, коментира ген. Червенков и допълни, че е необходимо силите за сигурност да бъдат подкрепени - както армията, така и полицията.

По думите му няма как страната ни противодейства на надвисналите рискове и заплахи, без да бъдат инвестирани нужните средства в този сектор. 


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки