РЗОК-Бургас обяви война на общинската болница в Поморие, в полза на частна лаборатория


РЗОК-Бургас обяви война на общинската болница в Поморие, в полза на частна лаборатория
29 Май 2017, Понеделник


Районната здравноосигурителна каса отказа да сключи договор с МБАЛ в курортното градче със странни мотиви. Общинските съветници се събират на спешно заседание

Автор: Силвия Горанова

Общински съвет Поморие ще поведе спешно заседание на 30 май. Повод за извънредната сесия е внесената докладна записка от управителя на МБАЛ Поморие д-р Женя Караилиева относно отказа на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) – Бургас да сключи договор с МБАЛ Поморие за извършване на изследвания от пакет „Клинична лаборатория”, включващи изследванията на кръв, урина, хормони, туморни маркери и др.

Като мотив за отказа, директорът на РЗОК-Бургас посочва Наредба за медицинските дейности, съгласно която договор може да се сключи само ако на територията на здравния район няма други лечебни заведения, сключили договори с НЗОК за изпълнение на специализирани медико-диагностични изследвания.

Според РЗОК-Бургас такова лечебно заведение в Поморие вече има и това е СМДЛ „ЛИНА” ЕООД.

В отказа си, директорът на РЗОК-Бургас посочва и номера на сключения с лаборатория „ЛИНА” договор, който е с дата 02.05.2017 г. 

В докладната си, д-р Караилиева излага пред общинските съветници факта, че заявлението на МБАЛ Поморие за сключване на договор с РЗОК е подадено преди заявлението, подадено от СМДЛ „ЛИНА”. 

Вместо да се произнесе по заявлението подадено първо от МБАЛ-Поморие, РЗОК обработва подаденото второ заявление от СМДЛ „ЛИНА” и договор се сключва с ЛИНА ЕООД, без да се споменават мотиви.

„Считаме, че административният орган РЗОК превратно е тълкувал закона, неправилно е приложил разпоредбите му, поради което е провел незаконосъобразна процедура и е издал незаконосъобразна заповед”, пише още в докладната до общинските съветници.

Предвид горното, очаква се на утрешното заседание Общински съвет Поморие да възложи на управителя на МБАЛ Поморие д-р Караилиева и на кмета на Община Поморие Иван Алексиев да предприемат необходимите действия за обжалване на издадената заповед от РЗОК-Бургас пред управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), пред Административен съд-Бургас, пред Комисията за защита на конкуренцията и пред всички компетентни държавни институции, се казва в прессъобщение от Община Поморие.


В категории: Новини , Общини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки