Агатополският епископ отслужи панихида за 100-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов


Агатополският епископ отслужи панихида за 100-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов
Снимки: Авторът
26 Май 2017, Петък


Поменът се състоя в най-големия храм по южното Черноморие "Свето Успение Богородично" в Ахтопол

Автор: Диана Славчева

На 26 май 1917 г., в самия край на Първата световна война, на Южния фронт геройски загива доблестният български офицер и военен педагог полк. Борис Дрангов. Тази година се навършват точно 100 години от неговата кончина.

По този повод тази вечер в Ахтопол по инициатива на сдружение "Черноморска Странджа" и кръг "Будител" в православния храм "Свето Успение Богородично" агатополският епископ Йеротей отслужи панихида в памет на славния пълководец. На помена присъства и депутатът от "Обединени патриоти" проф. Станислав Станилов, един от водещите наши историци проф. Светлозар Елдъров, кметът на града Станислав Димитров, активисти на бургаската организация на ВМРО и др.



В разгара на Първата световна война, на 18 март 1917 г. полк. Петър Дрангов поема командването на 9-и пехотен Пловдивски полк от 2-ра пехотна Тракийска  дивизия, който отбранява участъка от кота 1050 в завоя на река Черна на Южния фронт.

На 26 май 1917 г., обхождайки позициите на полка, той е тежко ранен. За зла беда, един от френските снаряди пада непосредствено до него. Шрапнел разкъсва крака му, засяга и ръката му, но смелият офицер стиска зъби и не губи съзнание, като отказва всякаква извънредна грижа. „Каквото за всички войници, това и за мен“ – категоричен е полковият командир.

Въпреки обезболяващите инжекции, той отпада бързо. Кръвозагубата е голяма. Последните думи на полковник Борис Дрангов са: „Колко много исках още да служа на България“!

Вечерта на 26 май/5 юни 1917 г. той склопя завинаги очи и е погребан в двора на църквата „Свети Димитър“ в Скопие, като хиляди жители на града го изпращат в последния му земен път.

По повод смъртта на подполковник Дрангов, в заповедта на командира на Втора пехотна Тракийска дивизия се съобщава, че Кота 702 – лобното му място, се преименува на негово име, а посмъртно той е произведен в звание полковник.

Както отбелязва в своя публикация в „Десант“ доц. д-р Петър Ненков: служилите при него бъдещи бележити писатели Чудомир, Антон Страшимиров и други се разплакват като малки деца при вестта за смъртта му, а Тодор Кожухаров, известен още като щабскапитан Копейкин, ще напише: „Във всички бедни македонски църквици по линията на фронта, разпрострял се от Албанските планини до Беласица, отекнаха камбаните като предчувствие”...

Андрей Лулчев пък ще си спомни, че в края на май на 1917 г. върху телените заграждения войниците от 9-и пехотен Пловдивски полк открили съболезнователни писма по повод кончината на техния командир, оставени там от френски офицери.

Гробът му в Скопие става място, което редовно е посещавано от  неговите възпитаници, завършили Скопската школа за запасни подпоручици.

За да изтрият спомена за Дрангов, след войната сръбските власти преместват костите му в градското гробище. Но, всуе! Защото той завинаги остава в пантеона на безсмъртните.

Апропо, когато в поробена Македония избухва пожарът на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., Борис Дрангов напуска казармата и оглавява чета от 120 души, с която води героични боеве с редовната турска войска и башибозука.

На жена си той пише по Ботевски: ”В тоя тържествен момент аз, без да се колебая, поставям Отечеството си по-високо от семейството, неговата доброчестина - по-горе от нашите лични блага. Ако загина-нищо по-велико от това. Смъртта за Свободата е най-възвишената и сладка смърт!”

През 2007 г. на мястото, където са били казармите на 9-ти пехотен пловдивски полк в Пловдив, е издигнат паметник в чест на Дрангов. Монументът е във формата на щик, изработен от мрамор и метал с височина 9 метра.

По случай 136 г. от рождението и 91 г. от гибелта му признателните граждани на Сливен, живущи на ул. "Дрангов", му поставят паметна плоча.

На 29 септември 1999 г. в Добрич също е открита паметна плоча с барелеф на полк. Борис Дрангов.

В началото на тази година Инициативен комитет взе решение негов мемориал да бъде издигнат и в София –  в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“.

В чест на полковника три български населени места носят името Дрангово. На Борис Дрангов е кръстен и Дрангов връх в Брезнишките възвишения на остров Гринуич в Антарктика.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки