Прокуратурата ще трябва да реши правен ли е ремонт на пътя до хижа "Орлите" или не


Прокуратурата ще трябва да реши правен ли е ремонт на пътя до хижа "Орлите" или не
Хижа "Орлите", Снимка: bulgarian-mountains.com
22 Май 2017, Понеделник


До държавното обвинение е изпратен сигнал за финансови нарушения на радомирския кмет Пламен Алексиев във връзка с ремонта на пътния участък

Автор: Десант

Кметът на Радомир Пламен Алексиев е извършил финансови нарушения по проектите за ремонти до хижа „Орлите” и на пътя до подстанция Червена могила, съобщава сайтът zapernik.com, позовавайки се на информация на в. "Вяра". 

Медията цитира адвокат Благойка Божкова, която споделя, че до Окръжна прокуратура – Перник е подаден сигнал от жител на града. Според него в бюджет 2017 г. са заложени 30 000 лв. за ремонт на пътя Радомир – хижа „Орлите”, за който през 2015 г. от думи на Алексиев става ясно, че ремонт е правен, а тази година твърди, че ремонт преди 2 г. не е правен. 

Според информацията в сигнала според решение на ОбС по докладна записка на кмета Алексиев са заложени средства в капиталовите разходи за 2015 г. на община Радомир за ремонт на пътя до хижа „Орлите” PER 3137 (1-6) Радомир – хижа „Орлите” – 5,3 км, на стойност 20 000 лева и ремонт на път PER 3138 от пътя 111-627 Радомир -Друган/подстанция Червена могила – 2,9 км, на стойност 20 900 лв.

„Видно от протокола от заседанието, на което е прието решението по докладната записка, е, че на въпроси, зададени от общинските съветници Владимир Зарков, Владимир Тренев, Емил Крумов и Красимир Борисов, и проведените дебати по актуализацията на бюджета кметът Пламен Алексиев отговаря категорично, че всички дейности, описани в поименния списък, са извършени – стр. 52, стр. 55 от протокола. На стр. 55 Кристина Димитрова категорично заявява, че „всички пари за общински пътища са усвоени”, се казва още в сигнала.

От отговорите на кмета Алексиев и Кристина Димитрова – специалист бюджет, и от приложените към докладната записка материали става ясно, че сумите от 20 000 лева и 20 900 лева са отчетени като капиталов разход за извършен ремонт на въпросните пътни участъци.

В действителност обаче на пътя до хижа „Орлите” през 2015 г.  не е извършен никакъв ремонт. Последният ремонт, който е правен, е в участъка непосредствено преди самата хижа „Орлите” и е отчетен като извършена и разплатена дейност в капиталовите разходи за 2013 г.

В бюджета за 2017 година на община Радомир кметът Пламен Алексиев залага сумата от 30 000 лв. за извършване на ремонт на пътя до хижа „Орлите” PER 3137 (1-6) Радомир – хижа „Орлите”, като на въпрос, зададен от общинския съветник Владимир Зарков на заседанието на Общински съвет – Радомир, проведено на 31 януари 2017 г. защо се залага тази сума за ремонт, след като пътят е ремонтиран през 2015 г. на стойност 20 000 лева в същия участък, кметът Алексиев отговаря, че такъв ремонт не е извършван през 2015 г. Отговорът на Алексиев е отразен на стр. 21, 22 в протокола от заседанието.

Категоричното заключение е, че с тези си действия кметът Алексиев е извършил документно престъпление и финансови злоупотреби с общински средства.

"Може би е крайно време кметът Пламен Алексиев и целият Общински съвет да си подадат оставка”, коментира адвокат Божкова. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки