Главният архитект на Асеновград подсъдим за корупция


Главният архитект на Асеновград подсъдим за корупция
Агенти на ДАНС проверяваха вчера и документацията за обществени поръчки и проекти в община Асеновград. Снимката е илюстративна, автор: Марица
20 Май 2017, Събота


Константин Атанасов поискал 8 000 лева, за да съгласува идеен инвестиционен проект на фирма

Автор: Десант

Главният архитект на Асеновград Константин Атанасов е подсъдим за изнудване и искане на подкуп от местен клон на акционерно дружество, което има инвестиционни намерения в общината.



За да съгласува идейния инвестиционен проект на фирмата, той поискал от управителя й 8 000 лева. Престъплението е извършено миналата година. На 8 декември 2016 г. Митко Захариев от въпросната фирма предал исканата фирма на Атанасов, за да не спъва проекта.

Главният архитект е привлечен днес като обвиняем от Окръжна прокуратура – Пловдив.

„Деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение – престъпление по чл. 302 т. 1 и т.2 във връзка с чл.301 ал.1 от Наказателния кодекс”, се казва обвинителния акт.

За престъплението, за което Атанасов е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия и дейност.

По същото досъдебно производство Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение и на Митко Захариев за това, че е дал подкуп в размер на 8 000 лева на главния архитект на Община –Асеновград Константин Атанасов, престъпление по чл. 304 ал.1 от Наказателния кодекс.

Предвиденото наказание за деянието, за което е привлечен като обвиняем, е „лишаване от свобода“ до 6 години и глоба до 5 000 лева.

Обвиняемите Константин Атанасов и Митко Захариев са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващите прокурори. В момента по досъдебното производство се извършват активни процесуално-следствени действия, уточняват от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки