Край Кабиле ще заседава римски съд, ще се дрънка оръжие и ще се продават роби


Край Кабиле ще заседава римски съд, ще се дрънка оръжие и ще се продават роби
Тракийски воин в битка с римски центурион, архивна снимка
17 Май 2017, Сряда


Предстои шестото издание на Панаира на туристическите анимации и забавления, на който ще може дасевидят едни от най-мащабните исторически възстановки, правени някога у нас

Автор: Десант

Битки между римляни и траки, реплики на автентични оръжия и облекла, сцени от живота на древните хора. Това са само част от атракциите, които подготвя за своите посетители Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле" край Ямбол.

Хилядолетните старини ще предоставят сцена за традиционното, вече шесто поред, издание на Панаира на туристическите анимации и забавления. Тази година той ще се проведе от 9 до 11 юни.

Към момента са заявили участие над 100 възстановчици. Освен от Ямбол, във форума ще се включат реенактори от цяла България, сред които ще има и представители на клубовете „Крумъ Страшний“ –Шумен, „Dux Anticae“ – Свищов, „Крепост Туида“ – Сливен, „Мос Майорум Улпие Сердице“ – София. Впечатляващият брой на участниците и богатата програма предвещава това да са едни от най-мащабните исторически възстановки, правени някога у нас.

Посетителите на събитието ще имат възможност да се потопят в античната и средновековната епохи. Освен траки и римляни, ще бъде представено готско въоръжение, както и моменти от живота на нашите прадеди през средните векове.

Сред останалите акценти са пресъздаването на римски съд, изпълнения на басни на Езоп и 7-мия подвиг на Херакъл, пазар на роби, ритуали в чест на Юпитер и Дионис.

Публиката може да участва и непосредствено във възстановките чрез специално подготвените за целта атракции като стрелба с лък, разходка с кон, анимациите за деца и др.

Специален акцент на фестивала ще бъдат дегустациите на храни и напитки, характерни за античната епоха. На пазара на занаятите пък всеки може да открие подходящ сувенир от събитието или нещо за себе си.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки