В София някога промивали злато от Перловска река


В София някога промивали злато от Перловска река
14 Май 2017, Неделя


Това твърди Елин Пелин, но още от римско време се е знаело, че тъдява има находища от благородния метал

Автор: Диана Славчева

В един от своите разкази за младините си, Елин Пелин споделя за свой разговор с живописеца Асен Белковски, изявявал се през Балканската и Първата световна войни като военен художник, в който двамата си спомнят за това как едно време в София промивали злато.

Асен Белковски усърдно твърдии, че това е ставало в Перловска река, която в онези далечни годни не е била канализирана, а нашироко се разливала сред градините на столичани.


Перловска река някога се разливала наволя - на снимката е в района на днешния Орлов мост, край някогашната бирена фабрика на братя Прошек

Градски легенди или чистата истина – дали да се доверим на Пелинко и неговия другар?!

Всъщност твърди се, че според стари карти и легенди, останали още от римско време, в реките на Витоша има златни находища.

Нищо чудно, като се има предвид, че недалеч – на около 70 км. разстояние, под земята се провират златоносните жили на редниците в Челопеч и Златица. Но ако трябва да сме точни разсипно самородно злато се открива още край Кремиковци.

В родното село на писателя – Байлово, пък има налични лимонитни маси,за които се предполага че са били исползвани за желязодобив през римската епоха. Много е вероятно, твърдят специалисти, тук да става дума за разработване на железни шлаки с цел добив на злато.

Че в миналото софиянци са клечали край реката със ситата, отдавайки се на шлихарство, свидетелства и едно старо сведение от 1860 г., което се отнася се до златодобив по софийските реки. Да, благородният метал се извличал и от Владайска река например.

Та двама души – шлихарят и неговият чирак успявали за 1 -2 дни да изплавяг около един напръстник злато, т.е някъде около 5-6 г златен пясък или 1-2 г злато.

Според данни от началото на нашия век, двама души са могли с помощта на дървен шлюз да промият по Владайска река за един ден около тон златоносни пясъци и чакъли и да получат 3-4 г злато.

Става дума за експлоатиране на малки златоносни разсипи, образувани след поройни пролетни дъждове. По данни на експерти, средното съдържание на злато в тях достига до 2-3, а в понякога и 5-10 г на кубичен метър. Запасите обаче са незначителни – 100-200 г и много рядко кело-две. А когато такива разсипи са били отработвани само със златарско корито, възможностите са били още по- малки.

Златната треска за малко се беше възродила преди 3 години, когато след обилните дъждове и порои златотърсачи плъзнаха из Владайска река. Но като всяко чудо, трая три дни, макар да бяха намерени няколко златни люспички, или както помежду си ги наричат – златинки.
Перловската река е една от няколкото реки, които преминават през София. Тя извира от Драгалевци и се явява четвъртият по пълноводие приток на Искър, където се влива, вече обединена с реките Боянска, Слатинска и Владайска.

Перла в нейната корона е легендарният Орлов мост.

Владайска река пък извира в близост до витошкия Черни връх и минавайки през Златните мостове, спускайки се към Владая, пресича София, като цялото й корито в столицата днес е коригирано, т.е. бетонирано.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки