„Филибе кюфте", пастел чукур и салата „Оливие" готвят на първия Панаир на традиционната етно кухня


„Филибе кюфте", пастел чукур и салата „Оливие" готвят на първия Панаир на традиционната етно кухня
Снимка: Фондация "Заедно"
11 Май 2017, Четвъртък


Готвачи от пет националности ще представят характерните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на Пловдив

Автор: Десант

За първи път от 100 години насам пловдивчани ще могат да опитат отново легендарното „Филибе кюфте”.

Като легенда в града под тепетата се разказва, че в края на ХІХ век, около днешния квартал „Капана” един турчин отворил дюкян, в който продавал такива кюфтета, направени по специална негова майсторска рецепта. И ето че днес, 11 май, гостита на започващия в Пловдив панаир „Етно кухня на колела” ще могат отново да го опитат. 

По време на първия Панаир на традиционната етно кухня, който ще продължи до 16 май, петима готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец, представители на етническите общности с най-стара история в Пловдив, ще приготвят изкусителни ястия от националната си трапеза, като етно кухнята на колела ще се мести в определена локация в града, свързана с живота на различните етноси.

Характерните ястия ще бъдат приготвяни пред любопитните погледи на минувачите, като всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност и да разговаря с майсторите готвачи.

Днес черпакът ще се върти пред Джумая джамия. Освен „Филибе кюфте” кулинарните изкушения на турската общност включват още имамбаялдъ, традиционни кебапи, „паша“ кюфте, телешки черен дроб, карнъйарък (пълнен патладжан по специална рецепта), хюремки и ашуре (известно като най-старата гозба в света) и др. Специално от Одрин са доставени лозови листа от района на „Токат” за традиционните сарми, които турците в Пловдив приготвят с кедрови ядки и  мечо грозде.

Tрадиционната кухня на италианците ще внесе средиземноморски полъх край пловдивските тепета. На 12 май мобилната кухня ще бъде на пл. „Шахбазян" (в подножието на Небет тепе) и тогава минувачите ще могат да се насладят на оригиналните вкусове на едни от най-известните ястия в цял свят.

13 май ще бъде ден за любителите на руската кухня. Пирожки, пелмени, салата „Оливие" и други традиционни ястия ще бъдат представени на ул. "Велико Търново" (до Военния клуб).

Денят на арменската кухня се очаква да бъде най-любимият за почитателите на сладките изкушения. Те ще бъдат приготвени по стари рецепти, предавани от поколение на поколение. Арменците в Пловдив канят всички на 14 май в квартала за творчески индустрии „Капана" - пред Арменския информационен център и клуб "Малката библиотека".

В Стария еврейски квартал „Орта мезар" мобилната кухня ще паркира на 15 май. Посетителите ще могат да опитат вкусните боикос, пастел чукур, кон карне и други еврейски ястия. По време на тематичните вечери ще бъдат приготвени традиционния арменски хляб „лаваш" и безквасния еврейски "маца".

Kулминацията ще е на 16 май в Дома на етносите, където по време на Гала вечерта ще бъде обявено най-вкусното ястие и майсторът, който го е приготвил.


В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
KULINAR
15.05.2017 13:04:20
0
0
TRADITZIONNATA ETNO KUXNJA BI TRJABVALO DA BADE BALGARSKATA TRAKIISKATA! A,,IMAMBAJALDA,,E
IRANSKO JASTIE,KEBAPA-ARABSKO,A SARMTE SA TRAKIISKO-BALGARSKI!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки