Къде не трябва да ходим след залез слънце


Къде не трябва да ходим след залез слънце
11 Май 2017, Четвъртък


Това разкрива в Шумен фолклорен спектакъл, разработен по мотиви от народни традиции и вярвания, свързани с нощта

Автор: Яна Славянска

На 12 и 13 май Регионален исторически музей – Шумен ще проведе Преглед на музейните анимации. 

В съботния ден пред публика ще бъдат демонстрирани атракции, развивани в музейна среда. Сред акцентите ще бъдат различни възможности за интерактивна работа с посетители – рисуване на бръшлян, тъкане на керемида и на стан, плъстене, живи картини и възстановки (демонстрации на бит, облекло, въоръжение и ритуали от различни периоди), „Музей в куфар", изработка на съдове на грънчарско колело, но и от хартия, кулинарен продукт, жив експонат.

Кулминацията на Прегледа на музейните анимации ще бъде във вечерните часове, когато на открита сцена в в градинката между сградите на библиотеката и общината в 21 ч. ще започне фолклорният спектакъл „Не ходи там след залез слънце".

Той е разработен по мотиви от народни традиции и вярвания, свързани с нощта, и ще бъде представен от специалните гости – ансамбъл „Сивек" от Габрово.

Според българската народна култура нощта е границата между света на хората и „оня свят”. Тогава се активизират различни свръхестествени персонажи. Това е времето, когато самодивите се явяват при водни източници; идват орисниците и определят съдбата на детето; змеят ходи при любената от него мома; тогава се чуват самодивските сватби, нощем змеицата посещава овчаря...

Представлението ще потопи публиката в магията на нощта, танца, музиката и свръхестественото. Зрителите ще срещнат и ще участват в играта на митологическите спътници на българина от миналото, породени от неговите представи, страхове и надежди.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки