Кметицата на Клисура търси помощ за ремонт на мемориал за Априлската епопея


Кметицата на Клисура търси помощ за ремонт на мемориал за Априлската епопея
Ключови думи: Клисура, паметник, ремонт
10 Май 2017, Сряда


Той е издигнат там, където е заседавал щабът, ръководил въстанието. В момента е в окаяно състояние

Автор: Десант

Кметът на Клисура Генка Тодорова подема инициатива за ремонтиране на паметника на загиналите в Априлската епопея въстаници от бунтовното градче. Монументът се намира в историческата местност Зли дол и представлява висок пиедестал от бетон, облицован с плочи от бял мрамор. Колоната завършва с позлатен месингов венец. До монумента водят стъпала, също облицовани с бели мраморни плочи.

Мемориалът е открит през 1961 г. и се посещава ежегодно от хиляди туристи. Но вече е в окаяно състояние. Времето и атмосферните влияния, както и липсата на системни грижи,  са довели до отлепяне на плочите и повреждане на стъпалата. Паметникът се руши  и се нуждае от незабавен ремонт, заявява пред „Марица“ клисурската кметица.

Тя се заканва да поиска среща с премиера Бойко Борисов и да го запознае с проблема, като поиска помощ от държавата за ремонт на монумента на клисурските въстаници. 

На мястото, където е издигнат паметникът, е заседавал щабът, който е ръководил въстанието в Клисура. В тази местност в продължение на 6 дни са се водили ожесточени сражения между въстаналите жители на градчето и башибозушките орди, припомня Тодорова.  

Тя вече е възложила на специалисти по строителството да огледат монумента и да направят количествено-стойностна сметка за средствата, нужни за ремонт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки