Лична карта на ученичка от френското улилище в Русе попадна в музея


Лична карта на ученичка от френското улилище в Русе попадна в музея
10 Май 2017, Сряда


Паранцем Бояджян предоставя и визитна картичка, каквито са притежавали всички възпитанички на това учебно заведение

Автор: Десант

Изложбата „120 години френско училище в Русе“ ще бъде попълнена с два нови експоната, съобщават от русенския музей, откъдето уточняват, че те са предоставени от русенката Паранцем Бояджян.

Първият от тях е ученическа лична карта за учебната 1946/1947 г. Документът удостоверява, че в посочения период дарителката е била в седми клас на Девическата гимназия „Света Мария“ в дунавския град.



И тогава личните карти са били с прилежащ пореден номер, указан номер на ученика в клас, поставени печати от учебното заведение с подписи на притежателя на личната карта, класния ръководител и помощник директора Мер Мари Ришард дьо Сион.

Паранцем Бояджян предоставя и визитна картичка, каквито са притежавали всички възпитанички на русенското френско училище.

Изложбата „120 години френско училище в Русе“, която е експонирана в Историческия музей в дунавския град, съдържа повече от 100 експонати, разказващи за обучението и възпитанието в "Нотр дам де Сион" (Notre Dame de Sion). Специално внимание е отделено на заниманията през свободното време, както и на преподавателите.

Експозицията съдържа информация за продължилите и завършилите образованието си в Европа ученички. Застъпена е и темата за френското културно, търговско и финансово влияние в Русе.

Френското девическо училище в този български град е основано през 1897 г. и се свързва с името на русенския католически епископ Хенрих Дулсе. През годините то функционира като екстернат Sancta Maria (днес в сградата му се помещава Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“) и пансион Notre Dame de Sion (сградата на днешната Профилирана английска гимназия “Гео Милев“).

В навечерието на Първата световна война в екстерната учат 64 момичета, а в колежа (пансион) – 72. Възпитанието и обучението им е поверено на 12 монахини.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ренета Рошкева
02.07.2019 14:04:01
0
0
Поставянето на изображение от корицата на книга, от което са изрязани имената на авторите... Без коментар!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки