Михаил Попов получи висше офицерско звание „генерал-майор”


Михаил Попов получи висше офицерско звание „генерал-майор”
05 Май 2017, Петък


Със същото звание бе удостоен от президента и бригаден генерал Данчо Дяков. На церемонията в президентството присъства и военния министър Красимир Каракачанов

Автор: Десант

„Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от Въоръжените сили и за решително издигане на социалния статус и на престижа на военната професия“.

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на тържествена церемония по удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия.
 
В словото си държавният глава отбеляза натрупания ценен професионален опит, който всеки един от удостоените офицери е придобил в Българската армия.
 
С указ на президента Румен Радев бригаден генерал Михаил Попов е освободен от длъжността заместник-командир на Сухопътните войски и е назначен на длъжността командир на Сухопътните войски, като получи висше офицерско звание „генерал-майор”.
 
Бригаден генерал Данчо Дяков беше удостоен от президента Радев с висше офицерско звание „генерал-майор”. 
 
„В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия трябва да обърнем сериозно внимание на наболелите въпроси за  състоянието на отбраната и перспективите за развитие на Въоръжените ни сили“, отбеляза Румен Радев.
 
Държавният глава изтъкна необходимостта да се търси балансът между двата важни компонента във Въоръжените сили - човешкия фактор и материалните средства. По думите му „в това отношение и политическото и висшето военно ръководство ще имат своите огромни изпитания, защото средствата, които се очаква да бъдат вложени в отбраната, трябва да градят способности по най-ефективен и ефикасен начин“.
 
Румен Радев беше категоричен, че без решаването на тези въпроси няма как да имаме боеспособна Българска армия - гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната и надежден партньор в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
 
От името на удостоените с нови висши военни звания офицери, генерал-майор Михаил Попов благодари за получените воински звания и заяви, че приоритети в работата му ще бъдат преодоляването на съществуващия недокомплект от личен състав и модернизацията на Сухопътните войски.
 
„Ние разчитаме на Вас, г-н президент и на министъра на отбраната, че професионалната военна експертиза, която ще предоставим, ще бъде в основата на решаването на съществуващите проблеми и предизвикателства“, каза още в словото си генерал-майор Михаил Попов и увери, че ще бъдат положени всички усилия за утвърждаване авторитета на Въоръжените сили и за тяхното по-добро бъдеще.
 
Сред присъстващите на церемонията бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Андрей Боцев, служебният военен министър Стефан Янев, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки