Явлението "танцуваща мечка" вече няма да съществува на Балканите


Явлението "танцуваща мечка" вече няма да съществува на Балканите
Снимка: Парк за танцуващи мечки
05 Май 2017, Петък


В резервата край Белица докараха албанското мече Рику, скоро там ще бъде преместена и Йета - последната "танцьорка" на четири лапи

Автор: Десант

Вчера сутринта към 25-те обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица се присъедини и мечето Рику от Албания, информираха от резервата. 

Рику е спасено от "Четири лапи" през ноември от селски двор в планинската област Шкрапар в южната част на Албания, но преместването му в България стана възможно едва сега, заради трудности при оформяне на документите за международния му транспорт. 

Одисеята из пътищата на 4 балкански страни – Албания, Македония, Гърция и България, е продължила цели 24 часа. Пътуването било затруднено както от специфичните условия за преминаване на граничните пунктове между различните страни, така и поради сложната политическа ситуация в Македония и невъзможността за преминаване през Косово.

След пристигането си в Парка за танцуващи мечки, Рику е настанен в самостоятелно карантинно отделение, където ще прекара десетина дни, за да се адаптира към новата среда, преди да бъде пуснат на свобода в някое от откритите заграждения.

Двугодишният Рику е отгледан от бебе в частен двор, след като майка му по всяка вероятност е била отстреляна от бракониери. Първоначалната идея на собственика била да го продаде като танцуваща мечка за забавление на туристите в морските курорти на Албания.

Но през 2015 г. правителството въвежда забрана за притежаването на кафяви мечки от частни лица и в партньорство с „Четири лапи“ и други неправителствени организации от Западна Европа започва усилия за спасяване на онези животни, които са отглеждани при неподходящи условия.

Преди да бъде предаде Рику на „Четири лапи“, собственикът му е опитвал няколко пъти да се отърве от него и да го пусне в дивата природа, но мечето винаги се е връщало обратно в търсене на храна.

В най-близко бъдеще вероятно от Албания в Белица ще бъде приютена още една мецана – Йета, която е и последната използвана като танцуваща мечка в албанската страна. В края на миналата година тя, както и Рику, е била конфискувана и настанена временно в зоопарка в Тирана.

С преместването на Йета ще се сложи официално края на явлението "танцуваща мечка" на Балканите, след като между 2000 и 2007 г. в парка край Белица бяха приютени всички български танцуващи мечки, а през 2009 г. – последните от Сърбия. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки